látványosság

2020.06.11. 11:30

Niké szebb napokat is látott már

Az egyik legszebb kilátás kétségtelenül a Niké-szoborról nyílik Pécsre, így nem csoda, hogy minden évben gyakran keresik fel az emlékművet a helyiek és a turisták. A népszerűsége ellenére azonban az állapota mára igencsak leromlott.

Fotó: Laufer László

Tiszta időben már a városból is impozáns látványt nyújt a Mecsekoldalban kialakított Niké-szobor, de ­mégiscsak az az igazi, amikor az ember az emlékműről tekint le a városra. Nem csoda, hogy minden évben számos turista keresi fel a helyet, de a pécsiek is előszeretettel sétálnak arra. A kilátásra tehát nem lehet panasz, nem úgy, mint a szoborra és az azt körülvevő betonos területre. Most nem arra kell gondolni, hogy mennyire szép az emlékmű – a pécsieket ugyanis ez a kérdés mindig is erősen megosztotta –, hanem az állapotára, mert az a hosszú évek alatt nagyon leromlott. A lépcsősor töredezett, néhol már olyan nagy betondarabok hiányoznak, hogy kilátszik a vasháló, a vízelvezetőből pedig gaz nő ki. A szobor is elhanyagolt, különféle matricákkal ragasztották tele, de a graffitizők sem kímélték a nőalakot.

Jelentése: felszabadulás

Sok év nyoma látszik az alkotáson, hiszen az emlékművet 1975. április 4-én, Magyarország felszabadulásának harmincadik évfordulóján adták át. A szükséges összeg közadakozásból gyűlt össze, a fehérbeton talpazatot Jánossy György építész tervezte, a vörösréz hegesztett szobor pedig Makrisz Agamemnon, görög származású művész alkotása. A szobor tehát a felszabadulást szimbolizálja a párizsi Szamothrakéi Niké szobor, illetve Eugène Delacroix A Szabadság vezeti a népet című festményének kubista-expresszív stílusú allegorikus megidézésével. A párizsi alkotáshoz hasonlóan hiányzik a győzelem istennőjének, Nikének a feje, aki egyébként a város felé fordul.

Nem kímélték a szobrot

A szobron eredetileg az „1945–1975” felirat állt, de a rendszerváltáskor ezt eltávolították. A nevét is akkor változtatták meg, az addig Felszabadulási emlékműként ismert alkotás a Niké-szobor elnevezést kapta meg. A pécsiek ma még így is, úgy is emlegetik, de mindenki tudja, miről van szó. A vandálok egyébként korábban sem kímélték az emlékművet, egy 1990-ben készült képen jól látszik, hogy valaki a „Ruszkik, mars haza!” feliratot írta a betonfalra.

Az eredeti alkotáson a főalak mögött két kisebb vörösréz szobordarab is helyet kapott, de ezeket valaki megrongálta és ellopta még 2000. februárjában. Egy ideig senkinek nem volt gyanús, hogy hiányzik valami, a legtöbben azt hitték, hogy restaurálják az emlékművet. Aztán persze kiderült, hogy ez így nem igaz, és a rendőrség elkezdett nyomozni az ügyben. A tettest hamar megtalálták, hiszen a tolvaj visszatért a szoborhoz.

Tervezték a felújítást

Mindezekből látszik, hogy sok viszontagságon átesett már a nem csak a helyiek körében népszerű pécsi látványosság, ennek fényében nem is csoda, ilyen állapotba került. Kétségtelen, hogy ráférne a felújítás, és erre vonatkozóan már voltak is tervek 2009-ben. Most is megkérdeztük az önkormányzatot, hogy tervezik-e az emlékmű helyreállítását, de ezidáig nem kaptunk választ.

Fásítottak a parkban

A szobor alatti parkot viszont szépen rendben tartják, a környezet rendezett, és az egyébként is zöld területre tavaly újabb hatszáz facsemetét ültettek két ütemben, tavasszal és ősszel. Így látványban és tartalomban is minőségi társakat kaptak a már őshonosnak tekinthető mecsekoldali mandulafák. A program keretében ugyanis ötven különböző növényfaj egyedei kerültek a csaknem másfél hektáros parkba. A válogatásnál tekintettel voltak az egyedi ökológiai adottságokkal bíró mecsekoldali részre, így többek között terpentin pisztáciát, különleges örökzöldeket és cédrust is ültettek. Az akciót a Biokom Nkft. szervezte, de segítségükre voltak a komlói székhelyű Rati Kft. munkavállalói is, akik önkéntesen vettek részt a nagyszabású közösségi programban. A 10 millió fa elnevezésű kezdeményezés is kiszemelte a területet, ők is ültettek ott fákat tavaly novemberben.

Jelenleg kérdéses a Misina-tetőt érintő beruházás sorsa

A Mecsek másik nevezetessége a Misina-tető, amit a következő hetekben, a jó időnek köszönhetően egyre többen keresnek fel. A látvány azonban ott sem csalogató, hiszen a TV-torony mellett még mindig a félbehagyott építkezés fogadja a látogatókat. Erről már lapunk is többször írt, legutóbb tavaly decemberben foglalkoztunk a témával. Akkor az önkormányzat azt írta, hogy a projekt végrehajtása folyik, de a befejezés időpontja egyelőre nem ismert. Ugyanakkor hozzátették, hogy a szóban forgó területen túra- és információs központ, kávézó nyílik majd a tervek szerint. Az önkormányzat május 19-én tartott videó­konzlutációján is felmerült a téma. Péterffy Attila polgármester akkor már azt mondta, hogy a Misina-tetőn zajló beruházást fel szeretnék függeszteni, de erről később döntenek. Az tehát még mindig kérdéses, hogy mi lesz a mecseki turistalátványosság sorsa.

Címkék#nike#szobor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!