Semmelweis-nap

2020.06.30. 17:30

Pécsi orvosok és ápolók munkáját díjazták a magyar egészségügy napján

Semmelweis Ignác, az anyák megmentője 1818. július elsején született. Ez a nap a magyar egészségügy napja, amikor megemlékezünk az egészségügyben dolgozók áldozatos munkájáról.

T. V.

Semmelweis-nap alkalmából a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ vezetése idén második alkalommal, hagyományteremtő szándékkal adományozott Elnöki dicséretet, Pro Patiente díjat és Árpádházi Szent Erzsébet díjat az intézmény azon munkatársainak, akik kiemelkedő munkájukkal, magas színvonalú tevékenységükkel jó hírnevet szereztek a Klinikai Központnak, az intézmény fejlődése, elismertsége érdekében elévülhetetlen érdemekkel rendelkeznek.

A díjak és kitüntetések ünnepélyes átadását a Hotel Palatinus Bartók termében tartották. Elsőként Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke köszöntötte a megjelenteket, elmondta, hogy a PTE a különböző felsőoktatási világranglistákon rendre kiemelkedő eredményeket ér el. S azt is hangsúlyozta ezzel párhuzamosan, hogy a Klinikai Központ egységeiben napi szinten több mint 6 ezer beteget látnak el a járóbeteg-ellátásban, míg fekvőbeteg-ellátásban 1100-1200 főt. Az elnök egyúttal megköszönte a központ dolgozóinak egész éves munkáját.

Betlehem József általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes többek között az egészségügyi dolgozók veszélyhelyzet alatt végzett alázatos munkáját emelte ki és ismerte el, míg Horváth Zoltán kormánymegbízott összefoglalta az elmúlt időszak mérföldköveit. Elmondta, hogy a tisztiorvosi hivatal legnagyobb együttműködő partnere a megyei rendőrkapitányság mellett a PTE volt.

Az eseményen miniszteri elismeréseket adott át, és köszöntőt mondott Kollár Lajos professzor, az Emmi főtanácsadója is.

Íme a díjazottak

Az Emberi Erőforrások Minisztere Elismerő Oklevelét adta át Prof. Dr. Kollár Lajos a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Stroke Munkacsoportjának, a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék, Sürgősségi Betegellátó Osztály szakdolgozói közösségének, Dr. Kocsis Bélának, az Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézet egyetemi docensének és a Regionális Kutatásetikai Bizottság titkárának, Richterné Radóczy Csillának, a Klinikai Központ Elnöki Hivatal igazgatási ügyintézőjének, továbbá Jenei Zoltánnak, az egyetem leköszönő kancellárjának.

Dr. Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke Pro Patiente díjat adományozott sok éven át végzett, kiemelkedő gyógyító, diagnosztikai, megelőző és innovációs tevékenységéért Prof. Dr. Mezősi Emesének, az I.sz. Belgyógyászati Klinika általános igazgatóhelyettesének, Dr. Arany Antalnak, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika klinikai főorvosának, és Dr. Illényi Lászlónak, a Sebészeti Klinika egyetemi docensének.

A PTE Klinikai Központ elnöke Árpádházi Szent Erzsébet Emlékérmet adományozott Románné Csörnyei Orsolyának, a Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika ápolásszakmai igazgató-helyettesének több mint három évtizeden át a betegellátás és az ápolástudomány területén végzett kiemelkedő szakmai tevékenységéért.

Elismerést vehetett át Melegh Béla professzor, az Orvosi Genetikai Intézet leköszönő vezetője, több évtizedes munkássága elismeréseként.

Elnöki Dicséretben 72 klinikai munkatárs részesült gyógyító, ápoló, gyógyítást és ápolást segítő, továbbá az egészségügyi munkavégzést támogató áldozatos, magas színvonalú munkája elismeréseként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!