zrínyi-vár

2020.06.02. 17:30

Tárt kapukkal vár a nemzeti emlékhely

A járványhelyzet kapcsán bevezetett korlátozások enyhítésével a szigetvári Zrínyi-vár is újra kinyitotta kapuit. A nemzeti emlékhelyen változatos programokkal várják a turistákat, családokat.

T. V.

A kényszerű zárvatartás alatt sem felejtették el a látogatók a szigetvári várat. Az ott dolgozók aktívak voltak, a közösségi oldalon osztották meg a képeket, információkat a nemzeti emlékhellyel kapcsolatosan. A vár a Közösségek Hetéhez is csatlakozott, melynek kapcsán virtuális kalandozásokra hívták az érdeklődőket, ahol sok érdekes információt hallhattak a várról és a városról egyaránt. Május 16-án aztán végre kinyithatott a vár, az első látogatók jutalma emléklap és ingyenes belépő volt.

Salamon Ferenc várkapitánytól megtudtuk, hogy jelenleg szombaton és vasárnap van nyitva a vár, 10 és 17 óra között, ám ha a forgalom indokolja, fokozatosan bővíteni fogják a nyitvatartást. Céljuk, hogy újra egész héten nyitva lehessenek.

– Nagyon kedvezőek a tapasztalataink, egyre több a látogató. A klasszikus turistacsoportokról még nem beszélhetünk, családok, baráti társaságok jönnek most jellemzően – fogalmazott Salamon Ferenc. – A különböző szolgáltatásainkat ugyanúgy biztosítani tudjuk a jogszabályok maximális figyelembe vételével.

Ez azt jelenti, hogy a belső terek most még zárva vannak, a nem egy háztartásban élőket kérik a szájmaszk viselésére – amit, ha kell, a vár dolgozói biztosítani tudnak. A szellőztetésre, fertőtlenítésre nagy gondot fordítanak. A várkapitánytól azt is megtudtuk, hogy a közelmúltban meglátogatta őket Nagy Csaba országgyűlési képviselő, akivel többek között a következő állami beruházás helyszínét is megtekintették.

– Szinte biztos, hogy ebben az évben elkezdődik a vár rekonstrukciója. Megtörténik a kazamatasor részleges felújítása, többek között egy kávézót is kialakítanak, egy jegypénztár is lesz bejárati kapuval, így a külső jegypénztár megszűnik – mondta a várkapitány. – Új hidat terveznek arra a területre, ahol Zrínyi Miklós és társai mártírhalált haltak, és az ásatási terület rendezése is megtörténik, ismét látogatható lesz. Így még több turisztikai attrakcióval várjuk majd a látogatókat.

Eseménydúsan telt a pünkösdi hétvége a Zrínyi-várban

A pünkösdi hétvégén kellemes időtöltésre invitálták a várba a fiatalabb korosztályt, de a változatos programokon a szülők, nagyszülők sem unatkoztak. Az olykor kedvezőtlen időjárás sem vette el a kedvét sok-sok embernek. A vár udvarán naponta tartottak szabadtéri, XVI. századi viselet- és fegyverbemutatót, a gyerekek pünkösdi bátorságpróbán vehettek részt. Volt íjászat, lándzsadobás, bajvívás és várostrom is. A hőspróba feladatait teljesítő bajnokok oklevelet kaptak és elkészítették pünkösdi koronájukat. A nyár is eseménydúsan zajlik majd a szigetvári várban, két turnusban indul náluk apródtábor, amire június 5-ig lehet jelentkezni a [email protected] e-mail-címen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!