Szeretettel működő közösség

2020.06.17. 20:00

Új önkéntes központtal gazdagodott a pécsi Katolikus Karitász

A kormány támogatásával a Katolikus Karitász egy önkéntes központként, valamint a felzárkóztatást segítő szociális és fejlesztő intézményként is funkcionáló központot alakított ki Pécs belvárosában egy épület felújításával és berendezésével.

Tóth Viktória

Fotó: Laufer László

A központ szerda délutáni átadásán beszédet mondott Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója. Az épületet és használóit Udvardy György veszprémi érsek, a Pécsi Egyházmegye apostoli kormányzója áldotta meg.

Écsy Gábor összefoglalta, hogy a Katolikus Karitász az egész világon arra törekszik, hogy az evangélium szellemében segítsen a rászorulókon. Hazánkban a Karitász országos hálózata, országos központja és 16 egyházmegyei központja, valamint több mint 800 plébániai Karitász csoportja 8 fő tevékenységi területen igyekszik a szociális területen segíteni, intézményekben és különböző segélyprogramokkal. A szervezetnek fontos szempont volt a logisztikai kapacitás bővítése, valamint a szociális és humanitárius szolgáltatásokhoz való hozzáférés hatékonyságának és színvonalának javítása.

Herczegh Anita beszédében hangsúlyozta, hogy segíteni valójában csak szeretetből lehet. Ez a szervezet tízparancsolata közül az első.

– A Pécsi Egyházmegye védőszentje, Péter apostol, arra hív bennünket, hogy állandóan, teljes szívünkből szeressük egymást.

A Karitásznak is ez adja a lényegét. A Katolikus Karitász egy szeretettel működő közösség, és ennek a közösségnek tagjai azok, akik adományt adnak, és azok is akik ezt megkapják mondta Herczegh Anita.

Soltész Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy a humánerőforrás bázisként működő új pécsi központ kialakítása a Katolikus Karitász 3,5 évig tartó 650 millió forintos beruházási programjának része, melynek keretében logisztikai központ épült Székesfehérváron és a Borsod megyei Felsőzsolcán is a karitatív tevékenység támogatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!