fogyasztóvédelem

2020.06.09. 17:54

Veszélyes etetőszékekre bukkant a hatóság

Etetőszékeket, utazóágyakat, babakocsikat vizsgált a gyermeknap kapcsán a fogyasztóvédelmi hatóság – voltak olyan termékek, amelyek sérülésveszélyesnek bizonyultak, ezeket kivonták a forgalomból.

Gyermekgondozási cikkeket vizsgált a közelmúltban a fogyasztóvédelmi hatóság. Az ellenőrzött árusítóhelyeken összesen 480 terméket vettek górcső alá, ezek 15 százalékánál a figyelmeztető feliratok kapcsán állapítottak meg hiányosságokat. A gyermeknaphoz időzített ellenőrzés során 16 termék műszaki laborvizsgálatát is elvégezték. Ennek eredménye szerint négyféle etetőszék és egy utazóágy használata a nem megfelelő stabilitásuk miatt sérülésveszélyesnek bizonyult – ezeket a hatóság kivonta a forgalomból.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatója szerint 70 üzletben és webáruházban közel félezer gyermekgondozási cikket vizsgáltak biztonsági szempontból. Ennek során közel 70 termék figyelmeztető feliratai kapcsán tártak fel hiányosságot. Az értékesítés helyén vizsgált etetőszékeken ugyanis a kötelezően feltüntetendő biztonsági figyelmeztetés csak idegen nyelveken volt olvasható, magyarul nem. Az utazóágyaknál az egynél több matrac használatára vonatkozó figyelmeztető mondat vagy piktogram hiányzott, pedig fulladáshoz vezethet, ha a kisgyermek két matrac közé kerülve nem kap levegőt. A kifogásolt babakocsik esetében annak ellenére nem találtak a terméken figyelmeztető szöveget vagy ábrát az ellenőrök, hogy az előírások szerint a biztonsági öv használatára, a súly- és korhatárra egyértelmű útmutatást kell adni.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriumában vizsgált 16 gyermekgondozási cikk közül négy etetőszék és hintafunkció állapotban egy utazóágy stabilitása nem volt megfelelő. A székek hátrafelé vagy oldalra felborultak, ezért használatuk során sérülés kockázata, agyrázkódás, törés vagy zúzódás veszélye áll fenn. A mechanikai és villamos laborban vizsgált termékek között is akadt hiányos feliratozású.

Egyre jobb minőségűek a játékok

Levette a közelmúltban az üzletek polcairól a hatóság az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) laboratóriumi vizsgálatain megbukott etetőszékeket és utazóágyakat. A szaktárca közleményében hangsúlyozza, hogy a fogyasztóvédelem hagyományosan kiemelten ellenőrzi a gyermekeknek szánt különböző termékeket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyártók és forgalmazók egyre inkább szem előtt tartják a biztonságosságot, a szülők megfelelő tájékoztatását szolgáló figyelmeztető feliratok megfelelőségét.

A játékok minősége a tapasztalatok szerint évről évre javul, de tavaly még az ellenőrzött termékek közül majdnem minden másodikat kifogásolhatónak ítélték az ellenőrök, főképp fulladásveszély és káros vegyi anyagok miatt. Súlyosabb esetekben a vásárlóktól is vissza kellet hívni termékeket. Tavaly óta a minisztérium a vámhatósággal is együttműködik, így már a határon vizsgálhattak meg csaknem 170 ezer játékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!