vidéki élet

2020.07.02. 12:45

Falugondnok segítheti a jövőben a Geresdlakon élőket

A települések normatív támogatást kapnak az államtól a szolgálat működtetéséhez.

Zs. J.

Idén változott a falugondnoki szolgálat létesítésének alapfeltétele – tájékoztatta lapunkat a település vezetője, Habjánecz Tibor. Míg korábban a 600 fő alatti lélekszámú települések igényelhettek a falugondnoki szolgáltatáshoz állami támogatást, ez a szám idén 800 főre emelkedett, majd 2022-től 1000 főre nő, egy korábbi kormánydöntésnek köszönhetően. Ma Magyarországon háromszáz olyan település van, amely 600 és 800 fő közötti lakossal bír, és további kétszáz, amely 800 és 1000 fő közötti lélekszámú, így akár ötszáz új falugondnoki szolgálat indulhat el a következő években.

A geresdlaki önkormányzat a kormányhivatalnál kérelmezte a falugondnoki állás létrehozását, amely határozatlan időre szól. Normatív támogatást kapnak a bér és egyéb költségek fedezésére, tudtuk meg a polgármestertől, aki hozzátette, egy éven belül egy tanfolyamon kell részt vennie a falugondnoknak, ahol a pontos feladatok ismertetése lesz a fő téma.

– A falugondnoki állás létrehozásának elsődlegesen a kistelepüléseken élők életminőségének javítása, valamint a vidék népességmegtartó erejének támogatása a célja – hangsúlyozta lapunknak Habjánecz Tibor.

 

Címkék#falugondnok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!