polgármester-választás

2020.07.27. 13:24

Háromszáz ajánlásra van szükségük az indulóknak Mohácson

A névjegyzékben szereplő választópolgárok száma alapján a Helyi Választási Iroda vezetője meghatározta, hány ajánlásra van szükség ahhoz, hogy valaki polgármesterjelölt lehessen a szeptember 27-én esedékes mohácsi időközi voksoláson.

Máté Balázs (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Önkormányzati választások 2010 - Budapest

Az is eldőlt, hány aláírás kell az egyéni választókerületekben a képviselőjelöltek állításához. Amint arról beszámoltunk, a mohácsi képviselő-testület feloszlatta önmagát, ezt követően pedig a Helyi Választási Bizottság szeptember 27-ére, vasárnapra tűzte ki az időközi voksolást.

A voksolásról szóló értesítőt augusztus 7-ig kapják kézhez azok a választópolgárok, akik július 22-én szerepeltek a szavazóköri névjegyzékben. Az időközi választáson átjelentkezésre csak abban az esetben van lehetőség, ha az érintett lakóhelye és tartózkodási helye ugyanabban a választókerületben van, az erről szóló kérelmek szeptember 23-ig adhatók be.

Az ajánlóíveket már eddig igényelhették a magukat jelöltetni szándékozók, azt, hogy pontosan hány ajánlásra van szükség a jelöltté váláshoz, csütörtökön állapította meg a Helyi Választási Iroda vezetője a központi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma alapján. Nos, ennek alapján ahhoz, hogy valaki hivatalosan is polgármesterjelölt legyen Mohácson, háromszáz aláírást kell összegyűjtenie.

A nyolc egyéni választókerületben a képviselőként indulni szándékozóknak a legkevésbé népes, 7-es számúban nyolc, míg a legsűrűbben lakott 4-es számúban 26ot kell gyűjteniük, a többiben kilenc és 24 között változik a limit. Az ívek végső leadási határideje augusztus 24-e, ezt követően további jelöltek elindítására már nincs lehetőség. Vagyis a pártok és jelölőszervezetek, illetve a függetlenként indulni szándékozóknak egy hónapjuk van a kellő számú ajánlás összegyűjtésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!