érdekesség

2020.07.11. 18:30

Különleges orchideát fedeztek fel a Mecsek egyik kaszálórétjén

T. V.

Wild Orchid in Algarve, Portugal

Fotó: Getty Images

Méhbangóra, a hazai orchideák egyik ritka képviselőjére bukkantak a közelmúltban a Mecsekben – számoltak be a hírről a Duna-Dráva Nemzeti Park közösségi oldalán. Mint írják, sokféle élőhelyen, lápréteken, pusztafüves lejtőkön, sziklagyepekben megtalálhatjuk a növény virágzó töveit június első felében. A hazánkban fokozottan védett növényfaj előfordulása ugyan ismert volt már a Nyugat-Mecsekből, ám az eddigi lelőhelyeken maximum néhány tucat tő volt fellelhető.

– Makai Győző és Makai Evetke, amatőr botanikusok bukkantak egy jelentős, eddig nem ismert állományra a hegység egy kaszálórétjén. A virágzó tövek száma viszonylag kis területre koncentrálva meghaladta a 100 tövet – fogalmaztak. – A méhbangó természetvédelmi értéke 250 ezer forint, így az előkerült állomány minden szempontból jelentős értéket képvisel.

Az igazgatóság megtette a szükséges lépéseket a terület védelme érdekében. Felvették a kapcsolatot a gazdálkodóval, hogy a tervezett kaszálások időbeni eltolásával a virágzó méhbangók magot érlelhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!