felbecsülhetetlen darabok

2020.07.03. 14:00

Méltó helyére költözhet most a több száz éves gyűjtemény

Méltó helyre költözik a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár, amely a tervek szerint jövő tavasszal nyit a Janus Pannonius utcában. A költözés már elkezdődött, a folyamatba mi is betekintést nyertünk.

Mészáros Rita

Számtalanszor jártam már a pécsi Szent Ferenc-templomban a Ferencesek utcájában – bizonyára sokan vannak ezzel ugyanígy –, de azt sosem gondoltam volna, hogy a fejem felett egy hatalmas, csaknem negyvenezer kötetet számláló könyvtár foglal helyet. Ez a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár központja, de már nem sokáig, hiszen az állományt dr. Udvardy György, pécsi apostoli kormányzó hathatós támogatásával megvalósuló projekt keretein belül éppen költöztetik, és ebbe a folyamatba mi is beleshettünk.

Már akkor, amikor a templom hátsó bejáratához vezetett dr. Schmelczer-Pohánka Éva könyvtárvezető, tudtam, hogy valami egészen különlegesre készülhetek. Egy szűk lépcsősoron küzdöttük fel magunkat az emeletre, ott kapott helyet a könyvtár, amely ilyen formában 1968 óta működik. A félköríves helyiségben a mennyezetig érő polcokon sorakozott a rengeteg régi könyv. Ahogy a könyvtárvezető elmondta, a legrégebbi kötetek a 16. századból valók, a gyűjtemény túlnyomó része azonban 18. századi vagy annál későbbi kiadás.

Speciális eszközökkel restaurálják a könyveket

A levegőben por szaga terjengett, a könyvtár egyik végéből pedig porszívó hangja hallatszott. A zaj természetesen felkeltette a figyelmünket, így odamentünk először. Egy kis helyiségben Rétfalvi Orsolya, könyv- és papírrestaurátor és kollégája dolgozott, a hang pedig valóban egy porszívóból jött, természetesen nem olyanból, amit otthon is használunk, hanem egy speciális szerkezetből, amit kifejezetten állományvédelmi célokra fejlesztettek ki. A port a könyvből felszívja, a papírt viszont megkíméli.

– Minden könyvet le kell tisztítani, mielőtt elszállítjuk őket

– magyarázta a könyvtárvezető. – Ezt a munkát a restaurátor és kollégája speciális anyagokkal végzi, de kötéstől függően más-más technikát kell alkalmazni. A pergamen- és egészbőrkötéses köteteket a legnehezebb megtisztítani, ezekből naponta nagyjából harmincat tudnak megcsinálni, amíg az újabb kötésű könyvből akár kétszáznyolcvanat is. Azokat a könyveket, amik rosszabb állapotban vannak, most leválogatják, és majd később restaurálják.

Nem is zavartuk tovább a munkát, inkább körülnéztünk a könyvtárban. A polcok egy része már üres volt, a könyvek onnan már elkerültek egy ideiglenes raktárba vagy éppen arra várnak valamelyik földön fekvő, gondosan felcímkézett dobozban, hogy elszállítsák őket. A raktárból aztán a végleges helyükre, a most épülő-szépülő Janus Pannonius utca 8. szám alatt található egykori kanonoki házba kerülnek. A vírushelyzet a költözés tervezett rendjébe kicsit beleszólt, a restaurátor és munkatársa a munkát áprilisban kezdhette meg, a dobozokat pedig május közepén kezdték el a pécsi egyházmegye turisztikai munkatársai lelkes csapatának segítségével átszállítani a külső raktárba. Addig is volt azonban munka, hiszen az építkezés nem állt le, és a könyvjegyzékek készítését is végezhették otthonról a könyvtárosok és a püspökség munkatársai. A végső cél az, hogy a gyűjteménynek legyen egy online elérhető adatbázisa is, így a kutatók is könnyebben tudnak majd keresni a kötetek között.

Védik a gyűjteményt egy különleges raktárban

A könyvtár új épületét úgy alakítják ki, hogy az mindenben megfeleljen a mai kor elvárásainak. A könyvtárvezető elmondta, hogy kialakítanak egy védett raktárat, ahol szabályozni lehet a hőmérsékletet és a páratartalmat, ide kerülnek majd a legértékesebb kötetek. Az ablakokra fényvédő fólia kerül, hogy ezzel is védjék az állományt. Az épületet megerősítették, az archaikus jellege viszont megmarad. A tervek szerint a könyvtár a kutatók előtt jövő tavasszal nyithat meg. A Janus Pannonius utcai főépületen kívül pedig egy külső raktárt is kialakítanak a Szent István téren, ahova jelenleg is szállítják a könyveket.

Kincseket rejtenek, közvetítik a tudást

Ahogy dr. Schmelczer-Pohánka Éva fogalmazott, az egyházak erkölcsi és szellemi kötelezettsége a különböző korszakokból fennmaradt, a keresztény kultúrkör emlékeit tartalmazó könyvek őrzése, használhatóságának és kutathatóságának biztosítása, a bennük őrzött tudás közvetítése. A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár – amely végül Cserháti József megyés püspök kezdeményezésére alakult meg 1968-ban – törzsállományát az egykori Püspöki Papnevelő Intézet gyűjteménye adja, de ide kerültek papi hagyatékok mellett az 1950-es években feloszlatott szerzetesrendek, katolikus szervezetek füzetei, imakönyvei, egyéb nyomtatott dokumentumai is. A negyvenezresre duzzadt állomány minden kötete értékes, de némelyik igazi kincseket rejt, bennük fényképekre, levelekre bukkannak a könyvtárosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!