Baranyai körkép

2020.07.15. 07:00

Új módszert találtak ki a drogterjesztők

A mai modern világ technikai felszereléseit, vívmányait a bűnözők is előszeretettel használják. Mint kiderült, az elmúlt hónapokban egy új módszer kezd elterjedni Közép-Kelet-Európában.

Zs. J.

A drogterjesztők az okostelefonokat használják fel a kábítószer továbbítása során. A módszerük, hogy a kokaint, hasist, marihuánát és más drogot egy megadott helyen elrejtenek, majd GPS-formában elküldik a koordinátákat a vevőnek, megrendelőnek, aki a megadott helyen megtalálja a becsomagolt árut.

Az új módszerre egy cseh lap figyelt fel. Mint írták, a városi parkokban található szemeteskosarak, padok alján helyezik el a kábítószercsomagokat a drogterjesztők. Volt már rá példa, hogy egy közeli erdőben egy fa odvába helyezték el a küldeményt, igaz a csomag nem ért célba. A megadott helyre érkező férfi a csomagot már nem találta meg, pedig a környék összes fáját átkutatta. Az új terjesztésről a Mladá Fronta DNES cseh lap azt írta, hogy ezáltal a drogterjesztő kilétét minden esetben titok fedi, ugyanis a vevő nem találkozik vele.

Az új módszert orosz bűnbandák találták ki. Az ok: nem voltak megelégedve az orosz posta szolgáltatásaival, ugyanis sokszor tapasztalták, hogy az ő általuk feladott különleges küldemény vagy késve, vagy egyáltalán nem érkezett meg a feladóhoz. Ezért úgy döntöttek, hogy egy új módszert alkalmaznak. A megrendelt kábítószert elrejtik egy parkban, erdőben, majd a koordinátákat elküldik az ügyfélnek, aki ez által megtalálhatja a várt árut.

A cseh újságíróknak a helyi rendőrség megerősítette, hogy ezt az újfajta kábítószer-terjesztést már Csehországban is alkalmazták, ám részleteket nem akartak közölni, hogy sikerült-e már ilyen küldeményt a rendőrségnek is lefülelnie, vagy hogy elfogtak már így drogterjesztőt.

Megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályát, hogy a Oroszországból elindult új drogterjesztés Magyarországon is megjelent-e már, illetve sikerült-e nekik elfogni így drogterjesztőket, vagy az ő általuk elrejtett küldeményt találták meg. Szerkesztőségünknek egy rövid választ küldtek a rendőrség sajtóosztályától, mint írták: a módszer ismert a magyar rendőrség előtt, azonban bővebb tájékoztatást ők sem kívánnak adni, hasonlóan a cseh kollégáikhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!