jön a második hullám?

2020.08.27. 07:00

Lefújták a PTE gólyatáborait, egyre nagyobb a fertőzésveszély

Két fiatalnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést a Pécsi Tudományegyetem sikondai gólyatáborában és negyvenhárman kerültek karanténba – írtuk lapunkban. Az esetről azóta számos plusz információ derült ki.

T. V.

Fotó: Karnok Csaba

Úgy tudjuk, több mint 150-en vettek részt a PTE Természettudományi Kar sikondai gólyatáborában. Az intézmény közleménye alapján itt 2 főnél, illetve az Általános Orvostudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar bodajki gólyatáborában 1 főnél igazolódott a vírusfertőzés gyanúja. A megfertőződött hallgatóknak enyhe tünetei vannak, és folyamatos orvosi megfigyelés alatt állnak. A diákok védelme érdekében a PTE az összes további gólyatáborát lemondta.

Az intézményt levélben kérdeztük, hogy a 3 fiatalon kívül mennyien vannak karanténban, illetve arról is, honnan tudják biztosan, hogy a táborozók közül ki érintkezett a fertőzöttekkel. Ezekre a kérdéseinkre nem kaptunk választ a PTE-től. Azonban az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat hivatalos honlapjára tegnap kikerült egy közlemény, ami árnyalja a helyzetet. Itt azt írják, hogy a táborba lépéskor a hallgatók érintésmentes testhőmérséklet-mérésen, valamint előszűrésen vettek részt. A tábor területére kizárólag az említett vizsgálatok alapján egészséges, koronavírus tüneteit nem mutató személyek léphettek be.

Két mondattal később már arról számolnak be, hogy a tábor területére belépett gólyák – akik nem rendelkeztek öt napnál régebbi, igazolt negatív SARS-CoV-2 teszttel, molekuláris biológiai vizsgálaton estek át. A három tünetmentes hallgatónál ez a vizsgálat hozott pozitív eredményt. Tehát a kérdés továbbra is fennáll, hogy a már belépett – ám később kiderült, hogy pozitív – diákok a vizsgálat eredményének akár 24 óráig tartó megérkezéséig hány társukat fertőzhették meg.

A KTK-ra nem lesz kötelező személyesen bejárni

A Közgazdaságtudományi Kar honlapján olvasható legújabb dékáni utasítás szerint az órák megtartása képzési szinttől, munkarendtől, tárgytípustól és az oktatás nyelvétől függően digitális, valamint hibrid oktatással valósul majd meg. Ez az utasítás az őszi félév vizsgaidőszakának végéig, illetve visszavonásig érvényes. Mint írták, a hibrid oktatás során az oktató az órát a tanteremben köteles megtartani a személyesen jelen lévő hallgatók számára oly módon, hogy az óra egyidejűleg távolról, digitális formában is követhető legyen, garantálva a tárgy teljesítésének lehetőségét. A PTE-t megkérdeztük, hogy a többi kar esetében is hasonló lesz-e a tanrend, ám erre lapzártánkig nem kaptunk választ.

Szigorítanak a jogi karon

Szeptember 7-én a pécsi jogi karon is elkezdődik a szemeszter, Fábián Adrián dékán a kar Facebook-oldalán közölt információkat a legújabb intézkedésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!