Baranyai körkép

2020.08.07. 20:00

Népszerűvé váltak a vidéki ingatlanok a kedvezmény miatt

Jól érezhető a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatása az ingatlanpiacon. Ahogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai mutatják, a tavalyi évre vonatkozóan a lakáseladások számának tényleges emelkedéséről csak a községek esetében lehet beszélni.

M. R.

2020.07.15. Gyúró faluképek. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: Nagy Norbert

Az ingatlanpiacnak van egy teljesen természetes ciklusa, öt-nyolc évig érezhető egy felfutás, amikor nő az adásvételek száma, ezt pedig szintén egy pár éves csökkenés követi. Ez utóbbi szakasz most vette kezdetét, ugyanis a KSH adatai szerint 2019-ben hat év után először csökkent a lakáspiaci tranzakciók száma. Az idei első negyedéves adatok is elmaradnak az előző év azonos időszakához képest, azonban a hivatal felhívja a figyelmet, hogy az adatok lassan érkeznek, ezért ezek még nem alkalmasak a forgalom becslésére.

Az azonban meglepő, hogy amíg 2019-ben a megyeszékhelyeken és a fővárosban jelentősen csökkent az eladások száma, addig a községekben valamivel emelkedett. Ez a trend a KSH szerint a falusi csoknak köszönhető, a vissza nem térítendő támogatást és a kedvezményes kölcsönt július elsejétől lehet igényelni használt ingatlan vásárlására és felújítására az érintett kistelepüléseken. Baranya megyében ebbe a körbe jóval több, mint kétszáz település tartozik bele, és a tapasztalatok szerint nálunk is sokan veszik igénybe a kedvezményt.

– Valóban érzékelhető növekedést okozott a falusi csok a lakáseladások számában az érintett településeken – hangsúlyozta dr. Hováth Csaba ingatlanszakértő is. – Itt persze nem arra kell gondolni, hogy nagyvárosi pezsgés kezdődött meg a falvakban, de a néhány darabos kínálatban már szép, akár egyharmados arányt képviselnek azok a szerződések, amelyek valamilyen formában csokkal érintettek.

A szakértő azt is megerősítette, hogy az adásvételek száma elkezdett csökkenni, és ez nemcsak Pécsen vagy a megyében figyelhető meg, hanem országosan. Az ingatlanárak ugyanis olyan magasra szöktek az elmúlt években, hogy elérte azt a küszöböt, amikor leginkább már csak befektetési céllal keresik a lakásokat.

Áremelkedés követte a meghirdetést

A falusi csok népszerűségét jól mutatja, hogy kilenc hónap alatt országosan tízezer család vette igénybe. A megnövekedett vásárlási kedv azonban egy átmeneti drágulást idézett elő az ingatlanárakban az érintett településeken, amelynek mértéke 2019. III. negyedévében tizenkét százalékos volt. Az emelkedés ezután folyamatosan mérséklődött, majd az idei év első hónapjaiban már visszatért a többi községre jellemző trendhez. Amíg a falusi csok meghirdetését követően az árak tíz-tizenkét millió forint körül alakultak, 2020. első hónapjaiban már átlagosan hatmillió forint köré csökkentek.

A KSH adatai szerint egyébként tavaly egy új lakás átlagosan harmincmillió forintba került az országban, csaknem hárommillió forinttal többe, mint 2018-ban. Emellett egy használt lakás átlagosan tizenhatmillió forintba került. Az átlagos lakásár ekkor Budapesten, Pest megyében és az Alföldön nem érte el az előző év végi szintet, míg a többi régióban emelkedés történt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!