közösségépítés

2020.08.11. 19:45

Vitorlástábor indult Orfűn határon túli magyar fiataloknak

Egy igazi vitorlázó az esőben sem tehetetlen, megtalálja a maga elfoglaltságát akkor is, ha éppen nem mehet ki a vízre. Így tett az a tizenöt felvidékről érkezett gyermek is, akik éppen most vesznek részt Orfűn egy vitorlástáborban. Kedd délután nagy eső érte őket, de így legalább a napernyők alá behúzódva gyakorolhatták a csomókötést.

M. R.

– Tavaly Tusványoson tartottam egy előadást, amikor jutott eszembe, hogy milyen szép gesztus lenne, ha a határon túli magyarok fiatalokat meghívnánk vitorlástáborokba – mondta Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke. – Ez az egyik legszebb sport, nemcsak a természet közelsége miatt, hanem azért is, mert bajtársiasságra, segítőkészségre nevel.

Az MVSZ tehát felvette a kapcsolatot a Kárpát-medencei fiatalokat összetartó Rákóczi Szövetséggel, így valósulhatott meg a tábor. Ahogy Csáki Csongor, a szövetség elnöke elmondta, ambiciózus nyár elé néztek, azzal számoltak, hogy legalább ötezer fiatal táborozhat együtt. A vírus miatt azonban Kárpátaljáról, Erdélyből és Vajdaságból nem jöhettek a gyermekek, de az elnök megígérte, jövőre bepótolják az elmaradt programokat.

 

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott pedig azt emelte ki, hogy a program remek lehetőséget biztosít, hogy a fiatalok a Kárpát-medencének olyan térségeit fedezhessék fel, ahol még nem jártak. Ebből a szempontból a tábor el is érte célját, hiszen mindegyik résztvevő most először járt Orfűn. Emellett az elméleti és gyakorlati képzésnek köszönhetően megismerhetnek egy különleges sportágat. Ezért lenne jó, ha az együttműködés még hosszú éveken keresztül sikeres lenne.

Az biztos, hogy a most táborozó gyermekek nagyon jól érzik magukat Orfűn, ezt ők maguk is megerősítették. Elmesélték, hogy hétfőn érkeztek, de már sok mindent megtanultak a vitorlázásról, sőt egymás között versenyt is rendeztek, hogy ki a leggyorsabb. Persze nem minden csak a kemény tanulásról szól, rengeteget szórakoznak, a hét első napján is strandoltak. Akkor az időjárás még remek volt, a dörgés csak fenyegetett, a vihar viszont nem jött meg – nem úgy, mint kedden. A lelkesedésüket azonban ez sem tudta megtörni, és mihelyst elállt az eső, magukra kapták a mentőmellényeket, beszálltak a vitorlásokba, és szelték is a habokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!