Emberpróbáló betegség

2020.09.23. 17:30

A pécsi Alzheimer Caféban szakemberek adnak tanácsokat

A szeptember az Alzheimer-kór világhónapja, 21-e pedig a világnapja. A halálozást illetően a top 10 betegségek egyike, s hogy mi a helyzet hazánkban és Baranyában, arról dr. Heim Szilviával a pécsi Alzheimer Café alapítójával és vezetőjével beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

Fotó: Löffler Péter

– Ez a betegség gyors szellemi, majd biológiai leépüléssel jár. Mennyire érinti a térséget?

– Magyarországon becsült adatok alapján 300-400 ezer beteg lehet, szóval Baranyában is van úgy 10-15 ezer. Világszerte emelkedik a betegek száma, és a kór nem válogat, olyan híres emberek lettek már az áldozatai, mint Peter Falk, Charles Bronson, Ronald Reagan vagy Puskás Ferenc.

– Mi a különbség a demencia és az Alzheimer-kór között?

– A demencia a memóriazavarokkal járó betegségek átfogó megnevezése. Az esetek fele-kétharmada Alzheimer-kór. Nem az öregség természetes velejárója, de gyakoribb az életkor előrehaladtával.

– Lehet tenni ellene valamit?

– Nem gyógyítható, de kezelhető, lassítható, és időben lépve rengeteget javíthatunk a beteg és hozzátartozók életminőségén. Ezért nem árt tisztában lenni a tüneteivel, melyek jelentkezésekor mielőbb orvoshoz kell fordulni. Ilyen a rövid távú memória problémáinak jelentkezése, a nyelvi kifejezés zavara, nehézségek a megszokott munkavégzésben, tájékozódási problémák térben és időben, romló ítélőképesség, a tárgyak rossz helyekre pakolása, hangulat- és viselkedészavarok.

– Miért nevezik emberpróbáló betegségnek?

– Mert az érintetteknek és a családtagoknak is nagyon nehéz, ha valaki odáig jut, hogy a párját, gyermekét sem ismeri meg, és az ápolás nagyon sok kihívással jár. Öt évvel ezelőtt, az országban az elsők között éppen ezért alapítottuk meg az Alz­heimer Cafét, ahol minden hónapban egy alkalommal szakemberek adnak hasznos tanácsokat a kórral kapcsolatban, és egymás közt oszthatják meg személyes tapasztalataikat az érintettek. Jelenleg a járványhelyzet miatt sajnos szünetelnek a találkozóink.

– Mi lesz idén a világnap kiemelt pécsi programja?

– A Hűség címmel készült egy magyar dokumentumfilm a betegségről, s ennek ingyenes bemutatóját tervezzük az alkotók részvételével és megszólításával, de a világnapnál pár nappal később, 24-én 17 órakor, a Civil Közösségek Házában.

A doktoriját is a betegségről írja

Dr. Heim Szilvia 1972-ben született Pécsett. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1996-ban. Családorvosként dolgozott sellyei és pécsi praxisokban, két évig Angliában is tevékenykedett. A PTE ÁOK Alapellátási Intézetében orvosi kommunikációt és családorvostant tanít 20 éve, készülő doktori disszertációja is az Alzheimer-kóros beteg­ellátás kérdéseivel foglalkozik. Férje közgazdász, négy gyermekük van, Keszüben laknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!