a város fényre derül?

2020.09.29. 07:00

A tehetséggondozás otthona lehet az egykori pécsi kaszinó

Teljes körű felújítását követően oktatási-tehetséggondozási központként működne a Király utcában évek óta üresen álló, hajdani tiszti kaszinó épülete, ahol a helyi kulturális életet még pezsgőbbé varázsoló, a pécsiek számára is nyitott események szintén helyet kapnának. 

Wald Kata

Újra megtelhet élettel a pécsi belváros egyik patinás épülete: a Király utcában évek óta üresen álló, a pécsiek által FEK-ként is emlegetett hajdani tiszti kaszinó, annak teljes felújítását követően oktatási-tehetséggondozási központként működtetné a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC), amennyiben az ingatlan tulajdonjogát az Országgyűlés döntése szerint megkapják.

Jelenleg az MCC mintegy 2500 kiemelten tehetséges diákkal foglalkozik, általános iskolástól a fiatal felnőtt korúakig – cél, hogy ingyenes programjaikat minél több Kárpát-medencei fiatal számára tegyék elérhetővé, a magyarság legmeghatározóbb tehetséggondozási hálózatává fejlődve. Fokozatosan bővítik tevékenységünket a legfontosabb egyetemi városokban, így Pécsett is, ahol egyébként 2015 óta működik az általános iskolások felső tagozatosainak meghirdetett Fiatal Tehetség Programjuk, amelynek képzésein közel 100 fiatal vesz részt.

Mint azt Heltai Péter, az MCC stratégiai kommunikációért felelős vezetője kiemelte, fontosnak tartják, hogy az MCC jelenlétéből a helybéliek is profitáljanak, ezért jellemzően régóta üresen álló, elhagyatott, ám az adott településen élők számára fontos épületet keresnek központjaik kialakításához, hogy azt élettel megtöltve, annak régi fényét visszaadva az adott város vérkeringésébe ismét bevonják. Így esett a választás Pécsett a Király utcai ingatlanra.

Ha az Országgyűlés úgy dönt, hogy a volt tiszti kaszinót az MCC az államtól megkapja, a közel háromezer négyzetméteres épületegyüttes több milliárd forintos, teljes körű, műemlékvédelmi előírások szerinti felújítása veszi kezdetét. A megújuló létesítményt oktatási-tehetséggondozási központként, és a mintegy 150 fiatalnak helyet adó, bentlakásos diákszállásként működtetnék, ezen kívül a pécsiek számára is nyitott eseményeknek – könyvbemutatóknak, konferenciáknak stb. – adna helyet az épület. Terveiről az MCC folyamatosan egyeztet a városvezetéssel és az egyetemmel.

Több mint tíz éve áll üresen

A Színház tér északi oldalán álló épületet a Pécsi Nemzeti Kaszinó használta 1839-től. Földszinti helyiségeiben a híres Nick-féle söröző az 1895-ös átalakításig működött. A telken 1695-ben De Vorstein generális két egyemeletes háza állt. 1737-től egy ideig vendégfogadó is működött itt. 1806-ban a telken álló házban született Ranolder Ferenc kesztyűs mester János nevű fia, a későbbi veszprémi püspök. 1839-ben az épületet megvette a Pécsi Nemzeti Kaszinó, s klasszicizáló homlokzatú épületté alakította át. 1862-ben a teljes területet megvette a Kaszinó – az eklektikus stílusú épület 1895-ben valósult meg. Volt már helyőrségi klub (Fegyveres Erők Klubja), étterem, több mint tíz esztendeje pedig üresen áll.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!