hitélet

2020.09.26. 07:36

A teremtésről elmélkednek

Közösségi egyházi megmozdulásra, programokra várják a híveket az elkövetkező napokban a teremtés hete jegyében.

Ferenc pápa a Laudato si’ év során arra hívja a híveket, hogy hallgassák meg közös otthonuknak: a Földnek és a szegényeknek a kiáltását, amire imádsággal és konkrét cselekedetekkel válaszoljanak. Ennek fényében a teremtés hetében a következő teremtésvédelmi programok lesznek a Pécsi Egyházmegyében, melyekre szeretettel hívnak minden érdeklődőt. A résztvevőktől kérik a járvány­ügyi előírások betartását.

A Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint a teremtés hete – Pécsen szeptember 27. és október 4. között rendezendő – sorozat keretében a következő programokra várják az érdeklődőket:

szeptember 26. Bátai zarándoknap – a teremtett világért és a szenvedőkért. 12.00 órától imaórák és közös imádság, 15.00 órakor szentmise. Az egyházmegye honlapján élő közvetítés lesz.

Szeptember 27. Szent II. János Pál-kápolnában, Kertváros: 10.00 órakor teremtésvédelmi katekézis; 10.30 órakor szentmise. Szeptember 29. Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola, 16.00 órakor fák ültetése az udvaron, 17.00–18.00 Teológia a Teológus Kávézóban: beszélgetés a teremtésvédelem teológiájáról – a Főiskola Teremtésvédelmi alkotói pályázatának kiállítása szeptember 28-tól megtekinthető – Pécs, Hunyadi J. u. 11. Október 1. 9.00 órakor Faültetés a Pasztorális Iroda udvarán – Pécs, Hunyadi J. u. 4. Október 3. Turisztikai vezetés teremtésvédelmi témában – Püspöki Palota kertlátogatás 11.00 órakor és múzeumpedagógiai foglalkozás 15.00 órakor – Természeti motívumok (előzetes regisztrációhoz kötött: [email protected]). Október 4. 13.30–15.30 Mecseki Imaséta (5 km), indulás a Pécsi Kálvária domb mellől (Hunyadi u.12.). Jelentkezés a [email protected] címen. – Esőnap: október 18. 13.30. Assisi Szent Ferenc ünnepén – Ferences templomban: 16.00 órakor szentségimádás; 16.30 katekézis; 17.00 órakor szentmise. Karitász Élelmiszermentés Kiállítás a héten végig (8–16 óra között) a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász Központban – Pécs, Janus Pannonius u. 4. Érdeklődni lehet: a +36-30/936-8095 számon.

A Pécsi Állatkertnek ehhez a témához kapcsolódó, önálló programjai is lesznek: szeptember 26. TúráZoo Nap (belépővel igénybe vehető 2 órás program a veszélyeztetett állatfajok témában), szeptember 28–október 2-ig, naponta kétszer állatkerti vezetések, foglalkozások iskolás csoportoknak 45 percben (csoportos belépővel 20–25 fő részére), október 3. Állatok világnapja, a Pécsi Állatkert önálló egész napos programja.

A hét során egy 6 napos online cikksorozatot jelentet meg a Pécsi Egyházmegye a „Teremtő Bizonytalanság” ökumenikus kiadványból a teremtés időszaka kapcsán. A Pécsi Egyházmegye digitális felületein a Szentatya teremtésvédelmi üzenete alapján lelki ráhangolódással segítik a készülést a teremtés hetére.

Biztatják a helyi közösségeket, plébániákat, intézményeket, hogy őszi programjaik tervezésébe illesszék be a teremtés hete megünneplését is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!