minden földi jó

2020.09.16. 07:00

Az új sellyei piac minden tekintetben megfelel a kor elvárásainak

Átadták az újonnan épült termelői piacot az ormánsági városban, a korszerű épületben a környékbeli termelők és önkormányzatok kínálhatják portékáikat. A választék már az első nap hatalmas volt.

M. R.

Fotó: Löffler Péter

Már kívülről is megkapó az új termelői piac, az épület mindenben megfelel a mai kor elvárásainak. Az áramot napelem termeli, a biztonságot térfigyelő kamerák őrzik, és arra is figyeltek, hogy a mozgáskorlátozottak is megközelíthessék az asztalokat. A pályázati forrásból épült piaccsarnokot kedden adták át Sellye központjában, így a környékbeli termelők most már egész évben, fedett téren és kulturált körülmények között árusíthatják finomságaikat.

 

Nagy Attila, a város polgármestere az ünnepélyes eseményen felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt a mostani helyszíntől mindössze csak pár méterrel arrébb az egészségügyi központ alapkövét tették le Bódis Józseffel, a Pécsi Tudományegyetem egykori rektorával. A terület elhanyagolt volt, egy használaton kívüli fűrészüzem állt ott, de az akkori képviselő-testület elhatározta, hogy rendbe teszik, és olyan tartalmat adnak neki, ami a közt szolgálja mind kultúrában, mind egészségben és most már megélhetésben is. Azóta tehát megépült az egészségügyi központ, kész lett a piac, de a fejlesztéseknek ezzel még közel sincs vége, hiszen októberben megkezdődhet a zöldvárosprojekt kivitelezése, amelynek keretében az egykori sajtüzem területe is megújul.

A polgármester azt is hozzátette, hogy a piacon a helyiek által előállított termékeket kínálják a helyi vásárlóknak, ezzel segítik a környező önkormányzatokat és termelőket, hogy eljussanak a fogyasztókhoz. Már az átadó napján is nagy volt a választék, lehetett kóstolni többek között magyarmecskei paprikát, markóci levendulaszörpöt és kisszentmártoni mákolajat, de volt ott vidéki tojás és diós finomság is. Az őstermelők portékái mellett a térségben, a közfoglalkoztatás keretében előállított zöldségek és gyümölcsök is megjelennek a piacon.

Tervben van a fürdő fejlesztése is

Nagy Csaba országgyűlési képviselő a keddi átadón felidézte, milyen fejlesztések kezdődtek meg az elmúlt években Sellyén. Megemlítette a bölcsőde létszámának növelését, az óvodai ellátás színvonalának fejlesztését, valamint az iskola felújítását. A beruházások célja, hogy olyan intézményrendszer jöjjön létre, amelyet bármelyik város megirigyelhetne. A tervek között szerepel egy orvoslakás építése is, amivel egy fiatal orvosgenerációt csábíthatnak Sellyére, de fontos lenne, hogy a közös önkormányzati hivatal is megújuljon. Ezek kapcsán egyelőre a pályázatok eredményére várnak. Nagy Attila hozzátette, nagy terveik vannak a fürdőfejlesztésre vonatkozóan is, amelynek köszönhetően az Ormánság igazi turisztikai attrakcióvá válhat majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!