csak ügyesen

2020.09.05. 07:00

Elkezdődött az ötödik Bőköz Fesztivál

Vasárnap estig négy faluban, harminchét helyszínen, száz program várja az érdeklődőket az idei Bőköz Fesztiválon. A nemzeti összetartozás, a népi kultúra és a hagyományőrzés jegyében a jubileumi összművészeti rendezvénynek Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi ad otthont a Duna–Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközponttal együtt.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: zolt4nkov4cs

A fesztivált dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, „a kultúra a mi életünk, s ez a fesztivál ennek a csodája”. Azért, mert azokról a fantasztikus értékekről szól, amelyeknek az ormánsági emberek nap, mint nap részesei, és ezeknek hatása, ereje túlmutat a térségen. Kiemelte: a kormány célul tűzte ki, hogy a vidék környezeti, építészeti értékeit megóvja, felkarolja és fejlessze.

A rendezvény védnöke, dr. Hoppál Péter kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos köszöntőjében visszatekintett a térség múltjára, az elmúlt években tapasztalt örömteli újraéledés a fesztiválnak jelentősen köszönhető, s ez azt bizonyítja, a kultúrtájjal való együttélést csak az itteni emberektől lehet megtanulni.

Nagy Csaba országgyűlési képviselő örömmel üdvözölte, hogy a fesztiválnak köszönhetően több fejlesztés valósult meg a térségben. Az új szervezők, Pataki András fesztiváligazgató és csapatának munkája pedig már most jelzi, érdemesnek bizonyultak arra, hogy rájuk bízták az idei rendezvény megvalósítását.

Dr. Őri László, a megyei közgyűlés elnöke a négy falu polgármesterei, Szolykóné Pfeifer Gabriella (Kémes), Pál Csaba (Szaporca), Bokor Géza (Tésenfa), Németh Tamás (Drávacsehi) nevében is üdvözölte az idei fesztivált, kiemelve, hogy a megye mind a 301 települése nevében köszönti a rendezvényt, a közösségi programokat, amelyek túlmutatnak a térségen, hiszen Pécsről, Budapestről és távolabbról is érkeznek vendégek az eseményre.

Pataki András, a fesztivál igazgatója elmondta, az a céljuk, hogy országos mintaprogramként a kultúra egész évben a helyi emberek életének a részévé váljon, és ez hatással legyen a falvak fejlődésére.

A program részeként adták át az „Élő Ormánság Program” keretében 25 millió forintból felújított Orbán-házat Drávacsehiben. Német Tamás polgármester és Pataki András fesztiváligazgató részvételével tartott eseményen Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a most átadott épület visszanyerte eredeti formáját, amely magán viseli az Ormánsági népművészet jegyeit. Az elkészült épület az Élő Ormánság Program első látható eleme is egyben. – tette hozzá Őri László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!