Megelőzés

2020.09.21. 16:30

Hamarosan kötelező lesz a hőmérsékletmérés

Az elmúlt néhány héten több baranyai általános vagy középiskolában is felütötte a fejét a koronavírus.

T. V.

Debrecen, 2020. február 25. Olaszországból hazatért utasok testhõmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülõtéren 2020. február 25-én. A nemzetközi repülõtereken az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt ellenõrzik az utasok testhõmérsékletét. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Lapunkban beszámoltunk a mohácsi gimnáziumban és a két pécsi, egyetemi gyakorlóiskolában történt megfertőződésről is. A Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnáziumban a héten már nem volt szükség a digitális oktatás fenntartására. A karantén szeptember 11-én lejárt, újabb fertőzés nem történt sem tanár, sem diák esetében, ezért is indulhatott meg az oktatás szeptember 14-én.

Adódik a kérdés, hogy a Baranya megyei tankerületekhez tartozó iskolák vonatkozásában lehet-e tudni igazoltan koronavírusos diákról, tanárról vagy egyéb dolgozóról? Illetve ha van/volt igazolt beteg a tankerülethez tartozó iskolákhoz köthetően, mennyi fertőzött van, illetve mennyien vannak karanténban vagy otthoni megfigyelésen.

A Pécsi Tankerületi Központnál lapunk kérdésére elmondták, hogy a szeptember 16-i adatok alapján a fenntartásukban lévő intézmények közül a Pécsi Belvárosi Általános Iskolában egy igazolt koronavírussal fertőzött tanuló van. A tankerület illetékességi területén összesen 7 pedagógus és 15 diák tartózkodik hatósági karanténban. A Szigetvári Tankerületi Központ nevében Keszeg Károly szakmai igazgatóhelyettes tájékoztatta lapunkat, hogy a tankerület fenntartásában működő intézményekben nincs és nem is volt koronavírussal fertőzött tanuló, felnőtt, ennek megfelelően karantént, illetve járvány­ügyi megfigyelést sem kellett elrendelni eddig.

A Magyar Közlöny szeptember 18. számában többek között a köznevelési és szakképzési védelmi intézkedésekre is kitérnek. Eszerint október elsejétől az intézményekbe csak testhőmérséklet-mérés után léphetnek be a tanulók, a tanárok vagy a karbantartást végző személyek. Ha a tanulót az iskolába kísérő vagy onnan hazakísérő nagykorú személy maszkot visel, akkor beléphet az intézmény területére, de csak a testhőmérséklet-mérési pontig. A fentiek fényében a szülőknek javasolt, hogy folyamatosan figyeljék a frissülő ajánlásokat, jogszabályokat, hogy ne érje őket meglepetés az iskola kapujában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!