Irtó nagy probléma

2020.09.12. 07:00

Megyeszerte darazsak keserítik meg az emberek életét

Megyeszerte darazsak keserítik meg a kertészkedők, a kinti programokon résztvevők életét – panaszolják olvasóink.

Wald Kata

Megyeszerte darazsak keserítik meg a kertészkedők, a kinti programokon résztvevők életét – panaszolják olvasóink. Fontos tudni, hogy a darázsirtás, méhrajbefogás nem tűzoltói feladat, azt megfelelő végzettséggel, felszereléssel rendelkező, a feladatra specializálódott szakemberek végzik, probléma esetén az ő segítségüket kell kérni.

Rengeteg a darázs, jelezték több baranyai településről is olvasóink. Néhol annyira elszaporodtak, hogy a kinti programok már-már ellehetetlenülnek – fokozottan figyelmesnek és nagyon óvatosnak kell lenni annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a csípés.

Szakemberek szerint jellemzően öntözött kertek és medencék közvetlen környezetét szállják meg a darazsak és a méhek, hiszen ott vizet is találnak, vonzzák továbbá a rovarokat az ételek, cukros folyadékok – nem célszerű ezeket a szabadban hagyni. Mint köztudott, veszélyesek, hiszen csípésük az arra érzékenyeknél allergiás rohamot okozhat. Ha egyszerre több csípés éri az embert, akkor a vérbe jutó toxinok mennyisége összeadódva az arra érzékeny emberekben allergiás reakcióhoz hasonló tüneteket válthat ki: láz, fejfájás, szédülés, hányás.

Dr. Sárkány Sándor, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint a hatályos jogszabályok és belső normák alapján a darázsirtás, méhrajbefogás nem tűzoltói feladat, ilyet nem végez beavatkozó egység. Darazsakkal, méhekkel kapcsolatban a tűzoltók feladata az életmentés, tehát a mozgásképtelen, az önerejéből a helyszínt elhagyni nem tudó személy(ek) eltávolítása, elzárkóztatása, vagy a terület lezárása. Volt már példa arra is, hogy a mentők csak nagyon nehezen tudták megközelíteni a helyszínt, ahol a darázscsípés történt – a katasztrófavédők nyújtottak segítséget az illető szállításában. A hasonló bejelentések száma azonban szerencsére az elmúlt években nem volt számottevő.

A darázsirtás OKJ-s végzettséghez kötött rovarirtó tevékenység, melyet erre megfelelő végzettséggel, védőruházattal, irtószerrel rendelkező, azzal szakszerűen bánó személy, illetve társaság végez. – Amennyiben hozzánk érkezik megkeresés, akkor az adatbázisunkban található listából megadjuk a környéken szakszerű tevékenységet végző méhrajbefogók és darázsirtók elérhetőségeit, majd a bejelentő közülük kiválaszthatja, hogy kivel végezteti el a darázsirtást, vagy méhrajbefogást – közölte a szóvivő. Hozzátéve, hogy olyan esetekben, ahol a darázsirtó cég technikai eszközei nem elegendőek (pl. a túlzott magasság miatt létrára, vagy létraszerre van szükség) a tűzoltóság segít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!