Kontroll

2020.09.01. 09:00

Szabálytalan halászokat büntetett meg ismét a hatóság

Lefoglalták a jogosulatlanul kifogott halat.

W. K.

A halászok hálójában lévő mélytengeri halak a babona szerint rosszat jelentenek

Forrás: Shutterstock

Számos szabálytalanságot tapasztaltak az utóbbi hónapokban a rekreációs halászjeggyel rendelkezők ellenőrzései során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) halőrei – a júliusi ellenőrzések alkalmával 48, összesen 134 kg össztömegű jogosulatlanul kifogott halat foglaltak le, és engedtek vissza eredeti élőhelyükre a szakemberek. A halászokkal szemben több mint egymillió forint bírságot szabtak ki. Emellett az engedélyüket is bevonták, amit a hatóság által meghatározott ideig nem is kaphatnak vissza az érintettek.

A szabálytalanság szinte minden esetben ugyanaz: jelöletlen halászeszköz használata, fogási napló vezetésének elmulasztása, a kifogott őshonos, fogható, de fajlagos tilalmi idővel, méret- és darabszám-korlátozással védett hal beírásának mellőzése, valamint élve történő elszállításának kísérlete. Rendszeresen előkerülnek az ellenőrzések során hordók, zsákok, ládák, amelyekben „fogási naplón kívüli” élő hal található. – A fenti módszerek, eszközök mindegyike szabálytalan, így alkalmazásuk esetén jelentős halvédelmi bírságra számíthat az a halász, akit tetten érnek – hangsúlyozza közleményében a Nébih.

– Magyarország halgazdálkodási vízterületeinek halállománya nemzeti kincs, természeti érték és gazdasági erőforrás, amelyet a társadalomnak védenie, és természetes megújulását elősegítenie kell. Megóvásához elengedhetetlen a jogszabályi előírások betartása – hangsúlyozza a hatóság.

A Nébih Állami Halőri Szolgálata továbbra is várja a jogsértésekkel kapcsolatos bejelentéseket az [email protected] címre.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!