történelmi napok

2020.09.13. 20:00

Újra felelevenítették a Zrínyi-kultuszt Szigetváron

A héten tartották az idei Zrínyi-napokat a leghősiesebb városban. A Szigetvárra látogatók átélhették az élő Zrínyi-kultusz varázslatát, koncerteken, hagyományőrző programokon vehettek részt.

T. V.

A napjainkra meghatározó, népszerű fesztivállá fejlődött Zrínyi-napok rendezvénysorozatot idén szeptember 7. és 13. között rendezték meg a magyar hősiesség emlékvárosában. A programkínálatot évről évre a hősök tisztelete köré épülő kegyelet, a Zrínyi-napok évszázados hagyományai és a kulturális sokszínűség jegyében alakítják ki, és ez minden más fesztiváltól megkülönbözteti a Zrínyi Napokat.

A szervezők idén is úgy állították össze a programsort, hogy a gyerekektől kezdve a középkorúakon át, az idősekig mindenki megtalálja a kedvére való programelemet. Mi szombat délelőtt látogattunk el a rendezvényre, a Vár utcai kirakodóvásárt néztük meg először. A vár felé közelítve már messziről hallottuk a kardviadal hangját, a középkori páncélos vívótornán lelkes fiatalok mérték össze erejüket.

A vár dél-nyugati oldalán a török és a magyar tábor életébe pillanthattunk bele. A korhű ruhába öltözött hagyományőrző alakultatok között az ország különböző részeiből érkezett csapatokkal találkozhattunk, beszélgethettünk. S még a Zrínyit alakító hagyományőrzővel is volt szerencsénk néhány szót váltani. Javában készültek már a délutánra, amikor a vár főbejáratánál megidézték az ostromot.

A nap folyamán rendeztek még megemlékezést, a Vigadóban néptánc együttesek műsora szórakoztatta a közönséget. Az este zenei kínálatában a Diabolus In Musica, Maróth Viki és a Nova Kultúr Zenekar, valamint a First Party Showband is látható volt. A vasárnapi programok is igen népszerűek voltak, a kegyeleti programokhoz kapcsolódó záróünnepség nemrég kezdődött.

Bemutatták a kutatások eredményeit

Szombat délután a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 Emlékbizottság, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem szervezésében tartottak ünnepi könyv- és filmbemutatót a Városháza Dísztermében. A meghívott vendégek a Fodor Pál és Pap Norbert által szerkesztett Szigetvár-könyvek sorozat eddig megjelent két kötetével ismerkedhettek meg. Ezt követően Borsody István Élet a türbe árnyékában című filmjét láthatták. A könyvek és a film az elmúlt évek kutatási eredményeit mutatják be átfogó módon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!