válaszolt lapunknak az országos tiszti főorvos

2020.09.30. 14:35

Vegyük fel a liftben a maszkot!

Olvasónk kereste meg szerkesztőségünket azzal a kérdéssel, hogy miközben Magyarországon fokozatosan emelkedik a koronavírus-betegek száma, nem tudja pontosan, hogy a társasházakban élőknek mire kell figyelniük. Például kötelező-e a lépcsőházakban, liftben a szájmaszk használata, illetve mennyiszer és mivel kell takarítani a közösségi helyeket.

Zs. J.

Lapunk kérdésére válaszolva Müller Cecília országos tiszti főorvos az egyéni felelősségre hívta fel a figyelmet, vagyis fontos, hogy mi magunk is tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük fertőződést és annak továbbadását. Javasolta, mivel a társasházban vannak közös terek (lépcsőház, lift), érdemes már akkor felvenni a maszkot, amikor kilépünk a lakásunkból.

Fontos, hogy többször takarítsuk ezeket a tereket, és fertőtlenítő takarítást kell elvégeznünk. Megemlítette, hogy a takarítás rendjéről a lakók saját maguk dönthetnek, vagyis, ha ők maguk takarítanak, vagy ha egy takarítócéget bíznak meg a munkával, akkor meg kell határozni, hogy naponta mennyi takarítást szeretnének a lakók a társasházban.

– Ugyanaz az eljárás, mint a pandémia kezdete óta, vagyis amit közösen használunk, arra fokozott figyelmet kell fordítanunk. Azt javaslom, hogy a liftbe is mindenki maszkban lépjen be. A lépcsőházi korlátokat, a liftgombot, kilincseket, vagyis amit sok ember érint meg, azt egy nap során legalább két-három óránként fertőtlenítsük – mondta Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos megemlítette, sokféle szer található már a piacon, amivel a fertőtlenítést el lehet végezni. A legegyszerűbb a hipós felmosás, de vannak vírusölő hatású szerek is, amiket szintén érdemes használni. Ha ilyen terméket vásárolunk, először olvassuk el a címkén lévő adatokat, vagyis, hogy a szer valóban rendelkezik-e vírusölő hatással. Az is fontos, hogy aki a takarítást végzi, az ügyeljen a saját maga biztonságára: maszkot és kesztyűt használjon a felmosáskor, tisztításkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!