arckép

2020.10.11. 11:30

A robotok egyre több területre fognak belépni

Immár negyedszázada, hogy az informatika meghódította a világot, Morvai Levente azóta számítógépes felhasználói kurzusokon tanítja az embereket. Most, a koronavírus idején akadt néhány felértékelődött új terület, de összességében is igen érdekes mindennapi világhálós érdeklődésünk alakulása.

Mészáros B. Endre

– A gépeket vagy az informatikát szereti?

– Gyerekkoromban mindig apró darabokra szedtem a bátyám megunt játékait, sőt, apám berendezett nekem egy szekrényt, melyben szerelgettem, javítgattam mindenfélét.

– Tehát szervizzel indult, de mi vitte tovább?

– Haladtam a korral, például a Bólyi Általános Iskolában az elsők között hoztam létre Commodor +4 gépekből 12 állomásos hálózatot.

– És most itt a Kánaán, a koronavírus miatti bezártság megmozgatta a felhasználói oldalt?

– Élénkebb lett a piac, de korántsem az idős generációt érintik a változások. A tanári kar is megoldotta a felkészülést a saját iskolai rendszergazdáján keresztül. Felerősödött viszont az informatikai kereslet a cégeknél a home office munkavégzés miatt.

– Negyedszázados informatikai oktatói tapasztalatai alapján mi a toplista a felhasználói programokban?

– A gyerekek, a középiskolások a szerelésekre, a robotikára kíváncsiak. A felnőtteket csak az érdekli, ami a munkájukhoz kapcsolódik. A nyugdíjasok pedig elsősorban a kapcsolatteremtés, a kapcsolattartás módszerei iránt érdeklődnek. S nem kell őket félteni, családi segítséggel a többségük 10-20 órás tanfolyam keretében el is sajátítja az ehhez szükséges legfontosabb ismereteket.

– Mi most a házi informatikai gyakorlat?

– Egyértelműen a tabletek, az okostelefonok felé fordult az érdeklődés, mert azzal minden elintézhető. A nagyobb gépeket inkább csak munkához használják.

– Mit mutat a fejlődési tendencia, milyen lesz 20 év múlva a világ?

– A háztartásban mindenben lesz egy kis kütyü, a hűtőszekrény például megmondja, mi van kifogyóban. A robotok pedig egyre több területre törnek be, és emiatt átalakul a munkaerőpiac.

– Csak tanítja vagy használja is a gépet?

– Az otthoniak szerint túlzásba is viszem, ezért igyekszem olykor kilépni ebből a körből. Például évente elmegyünk barátokkal egy nagy utazásra. Továbbá sokat foglalkozom pszichológiával, minden megfog, ami beépíthető az oktatási gyakorlatba.

Bólyban nőtt fel, Kozármislenyben él

Morvai Levente 1966-ban született Mohácson. Bólyban nőtt fel, a Zipernovszky szakközépiskolában érettségizett, az 508-as szakközépiskolában RTV műszerésznek tanult. A Bólyi Általános Iskolában 7 évig volt oktatástechnikus, levelezőn elvégezte a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolát. A Dunántúli Naplónál 13 évig rendszergazdaként tevékenykedett, 2009-től informatikai vállalkozást működtet. Felesége, Csilla dietetikus, a kórházi betegek élelmezését állítja össze. Lányuk, Violetta (22) gyógypedagógusnak készül, Barna (19) műszaki informatikát tanul. Kozármislenyben élnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!