Abroncs

2020.10.17. 20:00

Egyre többen váltanak négy évszakos gumira

A hirtelen jött lehűlésnek köszönhetően az autósok fontolóra veszik a gumicserét. A járványhelyzet alatt kevesebbet autózók abroncshasználati szokásainak megváltozása miatt is nő a kereslet a négy évszakos gumik iránt.

Tóth Viktória

Fotó: Löffler Péter

Felmérések szerint a hazai autósok többsége a hőmérő higanyszálát figyeli, ez alapján vált téli abroncsra. Mint azt a legtöbb járműtulajdonos jól tudja, a nyári gumiabroncsok anyaga 7 fok alatt rideggé válik, ezáltal kisebb tapadás érhető el velük. Ezzel szemben a téli gumiabroncsok e hőmérséklet alatt is megőrzik kellő lágyságukat. A következő napok előrejelzései szerint nappal 13–15 fok lesz, ám éjszakára 3–8 fokra csökken a hőmérséklet. Tehát lassan aktuálissá válik a csere.

Mint azt egy baranyai gumiabroncs és autószerviz vezetője lapunk kérdésére elmondta, most kezdődik náluk az abroncscsereszezon. Először jellemzően a flották – nagy autószámmal rendelkező cégek – kezdik meg az átszereltetést, de a magánszemélyek is foglaltak már időpontot a következő hetekre.

– Jól teszik, ha most foglalnak, mert a következő pár hétben még nagyobb sorban állás nélkül le tudják cseréltetni abroncsaikat, de november elejétől az autósok megrohamozzák a szervizeket. A várólistának pedig a járványhelyzet sem kedvez – fogalmazott az ügyvezető.

A nyári gumit tehát lecserélik a télire, ám egyre több járműtulajdonos választja az úgynevezett négy évszakos abroncsokat, amik átmenetet képeznek a téli és nyári gumik között. A Bridgestone, a világ egyik legnagyobb gumiabroncs- és gumigyártó vállalat közleménye szerint a várható hazai és nemzetközi utazási korlátozások hatására többen dönthetnek úgy, hogy a téli garnitúra helyett négy évszakosra váltanak, hogy a téli alacsonyabb kihasználtság esetén tavasszal megspórolják az abroncscserét. Felméréseik szerint 2020 januárja és augusztusa között itthon a négy évszakos abroncsok iránti kereslet mintegy negyedével nőtt, miközben a nyári és téli gumik eladásai mérsékelten, 6–10 százalékkal csökkentek.

Kopnak az abroncsok, ne várjuk ki a minimum értéket

Nem csak az aktuális évszak sajátosságait kell figyelembe venni a gumicsere kapcsán. A használat következtében ugyanis kopnak az abroncsok, s egy bizonyos idő után balesetveszélyessé is válhatnak.

A nyári gumiabroncsoknál csupán 1,6 milliméter profilmélységnek kell kötelezően meglennie, ám nem árt tudni, a kötelező minimális bordamélység a téli gumik esetében 4 milliméter. Ha ennél kopottabb a gumi, akkor mindenképp le kell cserélni. De nem kell feltétlenül profilmélység-mérő ahhoz, hogy megállapíthassuk, jó-e még a gumiabroncs. A gumi oldalán a TWI-felirat vagy egy háromszög jelzi a futófelületen a kopásjelzőt. Ha a kopásjelző mellett a gumi mélysége már annyira lecsökkent, hogy a jelzőt is elérjük, akkor ajánlott az új abroncsok beszerzése a biztonság érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!