meghosszabbították

2020.10.23. 13:30

Érvényesek a diákok tavalyi matricái

A diákigazolvánnyal számos helyen – a tömegközlekedésben, különböző szolgáltatások igénybevételekor, étkezésben, színházakban, mozikban, múzeumokban – kaphatnak kedvezményeket a tanulók.

T.V.

A köznevelési intézményekben bevezetett tantermen kívüli, digitális munkarend értelmében a tanulók március közepétől az előző tanév végéig nem látogathatták az oktatási intézményeket, és a hallgatók sem mehettek be a felsőoktatási intézményekbe, emiatt nem volt lehetőség a diákigazolvány-igénylések benyújtására és az okmányt helyettesítő, pecséttel és aláírással ellátott, papíralapú igazolások kiadására. A diákok így aggódtak, nem tudták, hogy meddig lesznek jogosultak a különböző kedvezményekre. S közeleg az október 31. is, alaphelyzetben eddig szokott érvényes lenni a második féléves matrica.

A járvány a diákigazolványok érvényességének idejébe is beleszólt. Így az eddigi szabályokkal szemben idén nem csak október 31-ig érvényes a korábbi hitelesítés. A hatályos rendelet szerint: a hatóság által kiállított, a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt, valamint a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15 napon belül lejáró hivatalos okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 180 napig érvényesek. Ez azt jelenti, hogy a tavaly őszi szemeszterre érvényes diákigazolványokat december 15-ig lehet használni. Így például a tömegközlekedésben is december 15-ig elfogadják a 2019/2020-as tanév első féléves matricájával érvényesített diákigazolványokat és az őket helyettesítő igazolások kiküldött, majd otthon kinyomtatott másolatát is.

Mint azt az Oktatási Hivatal honlapján is közölték, a 2020/2021-es tanév első féléves érvényesítő matricáinak kiosztása 2020 szeptemberében és októberében valósul majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!