Itt az ősz, itt van újra

2020.10.12. 14:00

Hullanak a levelek, de már el is kezdték gyűjteni az utcákon

Itt az ősz, a fák elkezdték hullatni leveleiket, ami kétségkívül szép látvány, de a városban sétálva mégsem olyan jó, ha az avarban gázolunk. A Biokom éppen ezért már szeptember végén megkezdte a lomb gyűjtését, amit a következő hetekben is folytat.

Mészáros Rita

Fotó: Laufer László

Ahogy a Biokom Nkft. is írta lapunknak küldött közleményében, a lombgyűjtést már szeptember végén megkezdték, jellemzően azokon a területeken, amelyek valamilyen szempontból kiemelt jelentőséggel bírnak. Ide tartozik például a Szabadság utca, a Nagy Lajos király útja vagy a Szent István tér,

Nagyobb létszámmal majd október második felétől állnak neki a munkának, de a lombgyűjtés fő időszaka november és december. A társaság kiemelte, hogy idén, ahogy tavaly is, azt tervezik, hogy legalább egyszer elvégzik a lombgyűjtést a kezelésükben álló területeken. Hozzátették, hogy természetesen lesznek olyan helyek – főként a platánnal borított terek, utcák –, ahol többször is megjelennek.

A munkát persze nem tudják pontosan megtervezni, hiszen az időjárás komolyan befolyásolhatja annak menetét. Az első komolyabb fagyok beköszönte például előrehozhatja vagy kitolhatja a fő kezdési időpontokat, de a csapadékos napokon sem haladhat majd olyan gyorsan a takarítás. A gyűjtést a város legnagyobb részén saját állományával végzi a Biokom, Kertvárosban, Uránvárosban és a Budai városrészekben viszont alvállalkozókat is bevon a munkába.

A társaság közleményében arra is kitért, hogy tavaly kísérletképpen egyes területeken meghagyták a lehullott leveleket, és ezt a gyakorlatot idén is folytatják. Olyan, kevésbé frekventált helyekről van szó, ahol az avar nem csúfítja a területet, illetve nem akadályozza a közlekedést, ilyen többek között a Pákolicz István utcai kiserdő vagy a Béke park. A lehullott lomb így biztosítja a földnek a tápanyag-utánpótlást, véd a fagyok ellen, nem mellesleg pedig csökkenti a szállítási és lerakati díjakat is.

Zöldjárat viszi el a bezsákolt leveleket

A közterületeken tehát a zöldhulladék gyűjtése megoldott, de a családi és társasházaknál a lakóknak ezt maguknak kell megoldani. Egy önkormányzati rendelet értelmében ugyanis az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni az ingatlan és az ingatlan előtti járda tisztán tartásáról, hulladék- és gyommentesítéséről – így tehát az avart is neki kell gyűjteni. Égetni azonban nem szabad, sokan mégis ezt teszik, ahogy ezt egyik olvasónk is szóvá tette a DN sms rovatában. Mint írta, hiába tilos a kerti hulladékok égetése, sajnos az ő utcájukban gyakorlattá vált, hogy szürkületben meggyújtják a szemetet, lehetőleg valamelyik hétvégi napon, hogy ne szóljon nekik senki.

Ehelyett a lehullott leveleket műanyag zsákba kell gyűjteni, amit a Dél-Kom Nkft. zöldjárata gyűjt össze. A társaság arra kéri a lakosokat, a zsákolásnál figyeljenek arra, hogy ne szóródjon ki belőle a hulladék, valamint a terhelés alkalmazkodjon a zsák vastagságához, és ne haladja meg a húsz kilogrammot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!