Érdemes kérni

2020.10.27. 10:45

Ingatlanadó: keresni kell a méltányosságot

Bár a járványra való hivatkozással már nem, de létezik méltányossági kérelem, amit érdemes megpróbálni.

Munkatársunktól

A koronavírus-járvány idején kevesebb figyelmet szenteltek annak, hogy a pécsiek számára egyértelművé tegyék: az ingatlanadójuk csökkentésére a koronavírus-járványra való tekintettel a kormány által hozott szabályoknak megfelelően speciális méltányossági kérelmet nyújthatnak be.

Ugyanakkor a Péterffy Attila polgármester által Pécsre hozott, mesés, akár évi közel 40 milliós jövedelmet is megkapó vezérigazgatóval dolgozó Pécsi Vagyonhasznosító erről tudott: a cég sikeresen meg is kapta a több millió forintos kedvezményt az egyébként a balliberálisok kommunikációja szerint nagyon rossz költségvetési állapotot öröklő várostól.

Mint kiderült, július közepétől a koronavírus miatt kialakult helyzetre, nehézségekre való hivatkozással már nem lehet speciális méltányossági kérelmet benyújtani, így akik nem tudtak a lehetőségről, azok erről le is csúsztak. A városvezetés pedig nem hozott olyan rendelkezést, ami helyettesíthette volna a kormányzati jogszabályt. Ahogy ezt Hoppál Péter parlamenti képviselő nemrég leszögezte – a beígért adócsökkentés sem történt meg.

Számos kérdést tettünk fel az ügyben a pécsi önkormányzatnak, hogy többek között megtudjuk: praktikusan a pécsi adófizetőknek milyen lehetőségeik vannak arra, hogy egyéb, tehát nem a koronavírus miatti méltányossági kérelmet adjanak be az ingatlanadó kapcsán, de végül egyetlen kérdésünkre sem válaszoltak hetek óta.

Lapunk munkatársa ügyfélként megkereste az adóirodát, ahol készségesen elárulták: bár a járványra való hivatkozással már nem, de létezik méltányossági kérelem, amit érdemes megpróbálni. Vizsgálják a jövedelmet, a háztartás kiadásait, a számlákat, de ezzel együtt mérlegelik a tulajdoni helyzetet, így azt is, hogy van-e gépjármű a birtokunkban. A szakemberek ezek mellett a lakáshitel meglétét, a gyermeket számát is figyelembe veszik a döntés meghozatalakor. Érdeklődni a pécsi önkormányzati adóirodánál lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!