Elmaradt a tél

2020.10.27. 12:15

Kevesebb hő is elég volt a lakások fűtéséhez

B. M.

Fotó: Molnár Péter

Kérlelhetetlenül felmelegedett az időjárásunk, hiszen már a pécsi távfűtő cégnél is azt érzékelték, hogy a korábban tervezetthez képest 1,8 Celsius-fokkal melegebb volt az elmúlt fűtési szezonban. A hőenergia-vásárlást ugyanis 6,84 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel számolták ki, figyelembe véve a piaci igényeket, a fogyasztási szokásokat és az elmúlt évek összesített adatait. Azonban kiderült – ezt mi is tapasztalhattuk –, hogy ennél melegebb telünk, tavaszunk volt, így pedig kevesebb hőt is vásároltak (908 terajoule helyett 829 terajoule-t), hiszen az igényeket így is ki tudták elégíteni.

Ennek köszönhetően a távhőszolgáltatási bevételek 171 milliós elmaradást mutatnak a tervezetthez képest, de ezzel párhuzamosan közel 200 milliós költségmegtakarítást is sikerült elérnie a cégnek.

A vállalat első félévében egyébként 196 milliós adózás előtti eredményt ért el, ami több mint 21 millióval múlja felül azt, amit egyébként terveztek. A Pétáv idén osztalékot is fizetett ki a tulajdonosainak, többek között Pécsnek és a cég kisebbségi tulajdonosának, a francia kézben lévő Pannon Hőerőmű Zrt.-nek.

A Pétáv közlése szerint a távhőellátó rendszer szabályozástechnikája követi az időjárás változásait, ha napközben nem indokolt a fűtés, a berendezések automatikusan leállnak. A lakók saját maguk is, igényeik szerint tudják szabályozni lakásuk belső hőmérsékletét a termosztatikus radiátorszelepek megfelelő használatával.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszatekintése szerint a 2019/2020-as tél a harmadik legenyhébb tél volt 1901 óta. A szakemberek szerint az évszak átlaghőmérséklete plusz 2,7 °C volt, mely 2,8 fokkal magasabb, mint az 1981–2010-es sokévi átlag. Az észak-magyarországi hegyvidéki és az északkeleti országrészben volt hidegebb, de a Dunántúlon és az Alföldön viszont bőven fagy­pont felett volt az átlaghőmérséklet. Míg január az átlag körül mozgott, addig december és február különösen meleg volt, Február 2-án például Drávaszabolcson 18,2 Celsius-fokkal dőlt meg az országos melegrekord, de előtte néhány nappal is már tavaszi meleg volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!