arckép

2020.11.24. 17:30

Aki a budai várból vitte új útra a közmunkát Baranyában

„Mert nagyon szeretek mindenféle állatot, a tyúktól a kutyákon át a lámákig” – mondja Gulácsi Erika polgármester asszony arra a kérdésre, hogy miért költözött budai hölgyként egy aprócska baranyai faluba. Aztán még jó néhány emberközpontú gondolattal ráerősít a válaszra.

Mészáros B. Endre

– Mikor és miért indult neki ilyen messzire az ország egyik legnépszerűbb részéből, Budáról, a II. kerületből?

– Mindig vonzott a természet, s 25 évesen a Kiskunsági Nemzeti Park Rákosivipera-védelmi Központjában kaptam először ilyen feladatokat, ahol a mocsári teknősöket kutattam. Aztán állattenyésztő mérnökként kerültem Baranyába, ahol sikerült megvalósítani gyerekkori álmom.

– Mi ez az álom?

– Hogy legyen egy saját állatkertem. Most pedig egy állatsimogatót működtetünk vállalkozásban a másfél hektáros szalatnaki horgásztó mellett. Eredetileg lámasimogatót, ám a lámák nem tolerálták kellőképpen az embereket, így inkább csacsikat és pónikat lehet itt simogatni. Emellett van hatvanöt szarvasmarhánk, utcáról, menhelyről befogadott négy kutyánk, három birkánk, tíz tyúkunk, három hátaslovunk, továbbá egy törpemalacunk.

– Mi vezette a polgármesteri tevékenység felé?

– Itt élek több mint tíz éve, és vidékfejlesztői, valamint mezőgazdasági iskoláim segítségével sikerült néhány jelentős pályázaton pénzt nyerni magán és közösségi célokra is. Így indítottunk a környéken uborkatermesztési akciót, mellyel bebizonyítottuk, hogy a 4x50 méteres kiskertekben közmunkával akár több százezer forintos hasznot is lehet termelni. Küldetésemnek éreztem, hogy a városi civilizáció pozitív hozadékait és a falusi természetes értékeket összekapcsoljam, hiszen mindkét területen jelentős tapasztalatokat szereztem.

– Mi az, ami már megvalósult így a faluban?

– Az értékteremtő közfoglalkoztatásban csodaszép lakkozott színes papírkosarakat gyártunk, belterületi utakat építettünk, korszerűsítjük az orvosi rendelőt, felújítottuk a kultúrtermet.

– Milyen helyi értékekre építi a jövőt Szalatnakon?

– Tervezünk egy nagy fesztivált, a falu téglaégetési és sváb hagyományait kiemelve. Emellett levédettük az I. világháborús sírkertünket, melyből emlékpark lesz, s településtörténeti kutatásokat végeztünk, így minden sírhoz külön kis történeteket rekonstruáltunk.

Családi agrárvállalkozást indítottak

Gulácsi Erika 1973-ban született Budapesten. A várban található Toldi Ferenc Gimnáziumba járt, az Állatorvostudományi Egyetemen tanult alkalmazott zoológiát, a Kaposvári Egyetemen állattenyésztő mérnökként, majd ugyanitt vidékfejlesztő agrármérnökként is lediplomázott. Agronómusként kezdte a térségben a munkát 11 éve, Alsómocsoládon egy német tulajdonú cégnél, majd férjével, Szedlák Zoltánnal földműveléssel, állattenyésztéssel, húsfeldolgozással biogazdálkodással foglalkozó szalatnaki családi vállalkozásukban tevékenykedett. Két gyermeke van, Noé 11, Orsi 8 esztendős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!