különlegesség

2020.11.25. 18:25

Avatott mester újítja fel a legendás kávégépet

Telefonon kapott örömteli értesítést a Janus Pannonius Múzeum, hogy Magyarország egyik legrégebben működő cukrászdájának, a pécsi Caflischnak egykori különlegességét, a herendi porcelán burkolatú kávégépet tulajdonosa adományként felajánlotta a múzeum számára.

Zs. J.

Fotó: Füzi István, JPM

A kávégép restaurálásra szorul, de a múzeum nem rendelkezik ehhez szakemberrel, így a terveik között szerepel, hogy munkával egy szakavatott mesterembert bíznak meg.

A Caflischról a Pécsi Napló 1936-ban azt írta: a cukrászda fogalma Pécsett és a megyében összeforrt a Caflisch névvel. A Király utcában ma is üzemelő cukrászda hosszú múltra tekinthet vissza, már a 18. századtól kávésok, cukrászok működtek az épületben. A cukrászatot a Svájcból Pécsre került Caflisch Kristóf vette át 1865-ben. Felesége Caflisch Kristófné, született Murányi Anna pár évre rá megözvegyült, és egyedül vezette az országos hírű cukrászatot. Nem egyszer előfordult, hogy a pesti cukrászmesterek leutaztak Pécsre, hogy meglessék milyen új recepttel álltak elő a Caflischban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!