libadalmak

2020.11.07. 07:00

Az utolsó szüret után végre újra jön Márton és a liba

November 11-e Szent Márton napja. Mint minden ünnepnek, úgy ennek is megvannak a saját hagyományai, népszokásai, jellegzetességei. Ehhez a naphoz különösen sok babonát, szokást köt a néphagyomány. Mindemellett Márton-nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Villány, 2020. október 29. Szüretelõk dolgoznak a Szende Pincészet cabernet sauvignon ültetvényén a villányi borvidéken 2020. október 29-én. MTI/Sóki Tamás

Fotó: Sóki Tamás

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik, aki újbort nem iszik, egész évben szomjazik – ezt tartja a mondás. Az éttermek már jó pár hete hirdetik a Márton-napi ajánlataikat, sőt, több helyen az újborkóstolóval egybekötött vacsorára már be is teltek a helyek.

A régi időkben Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, és ilyenkor vette kezdetét a téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg az évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak.

A hiedelem úgy tartja, a bornak Márton a bírója, azaz ezen a napon a bort mindenképpen meg kell kóstolni. Az újbort hivatalosan most is a Márton-napi vacsorákon mutatják be, valójában azonban több pincészet már sokkal korábban megjelenteti a legfrissebb nedűit, az éttermekben már október elejétől lehetett kóstolni a 2020-as szüretből készült rozékat és illatos fehérborokat. Sőt, olyan pincészet is van, akinél már el is fogytak ezek a tételek.

A lapunk által végigkövetett szüret időszakában a borászok elmondása alapján a 2020-as évjárat kiemelkedő lett. A mennyiséget tekintve ugyan szerényebb évet jegyeznek, de a minőség lényegesebb, az kárpótolja a mennyiségi hiányt. Mind a korai, mind a kései fajták jó paraméterekkel rendelkeznek, tehát finom 2020-as borokra számíthatunk. Sajnos az idei pandémiás helyzet azonban szerényebb Márton-napi ünnepre kényszeríti a programszervezőket, az ilyenkor megyénkben is több helyen megszokott lampionos felvonulások, „libadalmak”, nagy élőzenés mulatságok többsége elmarad.

Kínálják már a libás menüsort

A Villányi Borvidék pincészetei, éttermei az idén is különleges libavacsorákkal és újborkóstolókkal várják a vendégeket. Villányban, az Óbor Étteremben már november elsejétől kínálják a Márton-napi menüt egészen a hónap végéig, a Polgár Pincészet szombaton várja a vendégeket a Márton-napi mulatságra, ahol a Produceller zenekar is adja a hangulatát az estének, de élőzenével készülnek a Szende Pincészetnél is, nemcsak ezen a hétvégén, hanem az azt követő két szombaton is. A Vylyan Teraszon november 12. és 15. között négyfogásos menüt kínálnak, pénteken, szombaton este még egy különleges pincelátogatással egybekötött vacsorára is invitálnak. Az újborokról a pincészet munkatársai mesélnek.

Palkonyán a következő két szombaton Márton-napi pincesétákra invitálják a vendégeket, a pincejárás során négy pincészetben összesen 8-10 tételt kóstolhatnak a résztvevők. Érkezés előtt mindenképpen érdemes bejelentkezni a programokra, vagy asztalt foglalni az étterembe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!