Pécsi Kosár Közösség

2020.11.08. 12:49

Bevásárlóközösség alakult a pécsi Pepitában

Zs. J.

Fotó: Radnóti Zsolt

Tavaly alakult a Pécsi Kosár Közösség – a tagok egy olyan programot indítottak el, amelynek révén a helyben megtermelt (több esetben bio vagy vegyszermentes) zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat, húsokat juttatják el hétről hétre a vásárlókhoz. A különlegességét az adja, hogy vásárló és eladó nem találkozik, a megrendelések online zajlanak.

A Pécsi Kosár Közösség az interneten minden hét elején meghirdeti az aktuális kínálatot, 20-30 őstermelő áruit ás árait. A vevőnek egyszerű dolga van: végigfutja az árlistát, majd elküldi a megrendelést a Pécsi Kosár Közösségnek. Ők jelzik az árusoknak, ki, mit és mennyit rendelt. Az árusok péntek délelőtt elhozzák a Pepitába a megrendelt portékát, a közösség aktivistái, önkéntes segítői reggel elrendezik a fa- és papírládákat az épületben, sorszámmal látják el azokat, illetve egy listát helyeznek el bennük, amelyen a név és megrendelések szerepelnek. Amint meghozzák az árut az őstermelők, az önkéntesek a lista és a sorszám alapján tudják, melyik portéka melyik ládába kerül, illetve a kinyomtatott megrendelőlap mellé csatolják a kiállított számlát. Hétről hétre egyre több őstermelő és vásárló csatlakozik a közösséghez. Míg a legelején csak 20-30 család vásárolt tőlük az interneten keresztül, ez a szám az elmúlt hetekre száz fölé emelkedett.

A kínálat különleges és bőséges – vehetünk például fügelekvárt, aszalt szilvát, kovászos császárzsemlét, tönköly kovászos kenyeret, indiai fűszeres zöldséglapot, mikrozöldséget, citromos energiagolyót. Az őstermelők a megye több pontjáról érkeznek: többek között Pécsről, Pogányból, Vékényből, Vajszlóról, Cserkútról..

Szemlélet is

Mint a program egyik létrehozója közölte, szeretnék fejleszteni az infrastruktúrát, hogy egyre több termelő, gazdálkodó család megélhetését segítsék. Az átadóponton, a Pepita házban működő civilek egy zöldközpontot és közösségi teret szeretnének létrehozni, amely bázisa lehet az új szemléletformáló, ökotudatos családi kulturális programoknak, és otthona egy kizárólag helyi termékeken alapuló nonprofit ökobüfének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!