Baranyai körkép

2020.11.21. 17:38

Együtt álmodják újra a közösségi kerteket

A Lélegző Liget településfejlesztési pályázatot a romonyai székhelyű BT Regiment Kreatív Műhely és családi gazdaság hirdette meg olyan közösségek számára, akik szeretnék szebbé tenni közösségi terüket, és vállalják, hogy fenntartják a kialakított virág- és fűszerkerteket. A projekt csapata magyar iskolák, óvodák, bölcsődék, idősotthonok stb. jelentkezését várta.

T. V.

Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka alapító, vezető elmondta, hogy a pályázat nem várt érdeklődést váltott ki, több tucat jelölés érkezett számos megyéből. Eredetileg 3 nyertest hirdettek volna, de támogatóiknak köszönhetően 5 fődíjas és 14 különdíjas pályázatot tudtak jutalmazni, ők ingyenesen juthatnak növényekhez, állatvédelmi eszközökhöz, információs táblákhoz, sőt a kertrendezésben is segítenek nekik a szakemberek.

Fődíjasok lettek: Kisfaludy társasház (Mohács), Lánycsóki Óvoda, Alsómocsoládi Őszi Fény Idősek Otthona, pécsi Mezőszél Bölcsőde. Fődíjas még, valamint a közönségszavazás nyertese, a Dombóvári Szivárvány Óvoda, aki több mint 1700 szavazatot gyűjtött be.

Lánycsókon pénteken ültettek, itt kialakítottak egy fűszerkertet változatos növényekkel. A zöld területet beültették a legkülönfélébb cserjékkel, például angol kékszakállal, borókával, jezsámennel, tamariskával. A Babafa csapatának köszönhetően fákat is ültettek, diófát, kőrist, madárberkenyét. Az óvoda kapott egy örökös karácsonyfát is, illetve fészkelőkast és rovarhotelt.

– A Lélegző Liget program fő eleme az újrahasznosítás, hulladékcsökkentés, ezért az állatvédelmi eszközök újrahasznosított anyagokból készülnek: madáretető, itató, rovarhotel, darázsgarázs, fészkelőkasok, odúk, futrinkakeltetők stb. Fő támogatóink a Bólyi Faiskola és a Babafa csapata, akik elkötelezettek a környezetvédelem területén, mellettük több önkéntes és támogató is segítette munkánkat – fogalmazott az alapító. – A projektet hosszú távra tervezzük, a téli pihenő időszakban további szervezetekkel és önkéntesekkel szeretnénk bővíteni csapatunkat, hogy minél több helyen tudjuk megvalósítani a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!