régészet

2020.11.26. 16:35

Ilyen egy kelta arisztokrata sírja

A Janus Pannonius Múzeum munkatársai a közelmúltban tártak fel Pereked mellett egy kocsisírt, amely vélhetően egy tehetősebb, a római Pannonia provinciában élt kelta arisztokratáé volt.

B. M.

A kelták temetkezési szokásai alapján a lovakat is eltemették a halott mellé, és még két vadászebet is mellé helyeztek. A halottat elhamvasztották és különböző tárgyaival – fegyvereivel, ékszereivel – együtt helyezték örök nyugalomra.

Az elhunyt arisztokrata padkás hamvasztásos sírja még nem került elő – tudtuk meg a Kovaliczky Gergelytől, a Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztályának vezetőjétől és Majdán Mira régésztől.

A szakemberek szerint a kocsisíron megtalált helytartói jelvény szerint a római Pannonia provincia helytartójának utasításait végrehajtó nagyon fontos személy volt. Ha ezt újkori összevetésben nézzük, akkor talán egy alispánhoz hasonló beosztású, magas rangú személyhez tartozhatott a megtalált sír.

A fellelt kocsi önmagában is különleges, mert bronz díszeire az ősi triszkelion, a hármas spirál motívum jellemző, amely az indoeurópai kultúrák egyik legősibb motívuma, ami a születést, halált és az újjászületést, illetve a földet, vizet és eget is szimbolizálhatja.

A mai Pécs és környéke már a kelták idején is lakott volt, több település lehetett a Mecsek déli részén, az egyik legismertebb talán a Jakabhegy. Ez már nagyjából Kr. e. 1200 körül lakott terület volt az úgynevezett urnamezős kultúra idején.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!