érdemes megfontolni

2020.11.26. 17:30

Javaslatokkal állt elő az új vásárcsarnok ügyében az agrár- és iparkamara

Az új pécsi vásárcsarnok építésével kapcsolatban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Szervezete és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közös állásfoglalást fogalmazott meg. Véleményüket az alábbiakban közöljük.

A pécsi vásárcsarnok jelenlegi bérlői már korábban tájékoztatást kaptak arról, hogy a pécsi önkormányzat új vásárcsarnok építését határozata el. A város akkori tájékoztatása szerint a bérlők az új vásárcsarnok használatba vételéig a jelenlegi vásárcsarnokban folytathatják tevékenységüket. Ez év októberében Pécs városa a bérlőknek újabb tájékoztatást adott, amelynek értelmében a jelenlegi vásárcsarnok területét már 2021. június 30-ig el kell hagyniuk a bérlőknek, az új vásárcsarnok azonban legkorábban csak 2022 nyarán vehető használatba. Jelenleg nincs kijelölt terület a bérlők elhelyezésére, nem tisztázott, hogy a köztes időben hol, milyen feltételek mellett folytathatják tevékenységüket.

A NAK Baranya Megyei Szervezete és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara álláspontja szerint Pécs lakosságának és a jelenlegi bérlők, valamint megyei beszállítóik érdekeit az szolgálja, ha a jelenlegi vásárcsarnokból az újba, annak használatba vételi lehetőségének időpontjában történne meg a költözés.

A fentiek szolgálják a vásárlóközönség érdekeit, biztosítva számukra a vásárlási lehetőség folyamatos fenntartását (eltekintve a költözés 30–45 napig tartó idejétől, mely lényegesen rövidebb az egyéves időtartamnál – ami az építkezés csúszása miatt több is lehet).

A bérlők érdekeit szintén ez szolgálja, mivel egy költséges költözéssel azonnal a végleges helyükre jutnak, és nem lehetetlenedik el tevékenységük folytatása, a vállalkozásuk léte, megyei beszállítóik helyzete, így több száz család megélhetése sem az egyéves köztes időszakban.

Nagyon fontos, hogy a probléma kapcsán a felmerülő lehetőségeket alaposan elemezve transzparens szakmai egyeztetés induljon el a felek között (bérlők és bérbeadó; város és kamarák).

Azonosított kérdések:

1. Az építési projektek indításának és várható befejezésének időpontja.

2. A jelenlegi vásárcsarnok irodaházzá történő átalakításának forgatókönyve, ütemezése, a jelenlegi előkészítési státusz.

3. Új potenciális irodaház és/vagy ideiglenes vásárcsarnok helyszínének azonosítása.

4. Költözés tervezése, amely tartalmazza a bérlők beépített (hűtőkapacitások, sütők, eladótéri épített bútorzat, infrastruktúra, stb.) eszközeinek telepítési és logisztikai feladatait is.

5. Irodaház-építéssel kapcsolatos uniós forrás feltételeinek elemzése és azt követően a fenti kérdések további elemzése.

A két kamara javasolja, hogy az új vásárcsarnok bérlői körének kialakítása során az elsődleges szempont az legyen, hogy – Pécs-környéki, illetve Baranya megyei termelők termékeit árusító – korábbi helyi vállalkozások kapjanak lehetőséget. A két kamara felajánlja, hogy a fenti szempontot is alkalmazó kiválasztási rendszer kidolgozásában együttműködik Pécs önkormányzatával.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Szervezete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!