arckép

2020.11.22. 11:30

Kanizsai Péter a sürgősségi osztály vezetőjeként megoldja a vészhelyzeteket

Mai formájában kereken fél évtizedes a PTE sürgősségi betegellátása, amelynek vezetője Dr. Kanizsai Péter László. Ő az az országosan is elismert egészségügyi szakember, aki kiemelkedő munkájáért pár napja megkapta az idén első ízben odaítélt Szent-Györgyi Albert Helytállási Díjat.

Mészáros B. Endre

– Korábban a traumatológia és a belgyógyászat sürgősségi ellátása külön zajlott. Miben különb az új rend?

– Az egykapus sürgősségi ellátásunk szinte mindenféle orvosi ellátásra berendezkedett, s az sem utolsó szempont, hogy helikopter-leszállóhelyünk és két sokktalanítónk is van.

– Sokan panaszkodnak, hogy idekerülve olykor öt-hat órát is várniuk kell, míg mások azonnal sorra kerülnek.

– Kijelenthetem, hogy nálunk zajlik a létező legigazságosabb ellátás. Amint megérkeznek a betegek, a beavatkozás gyorsaságát megállapító osztályozásra, triázsolásra kerülnek. Vérvétellel indul az ellátás, amelynek a kiértékelése másfél-két óra is lehet, ami aztán CT-, röntgen-, ultrahangvizsgálatokat vonhat maga után, ami újabb egy-két óra. Közben az illetékes hasi sebész lehet, hogy éppen műtőben van, szóval így jön össze könnyen a hat óra.

– Nincsenek itt folyamatosan a legkülönbözőbb szakorvosok?

– A sürgősség arról szól, hogy a beteghez integráljuk az ellátást. Nem ő mozog a kórházban, hanem hozzá igazítjuk a vizsgálatokat, a beavatkozást. A szakorvosok közben a kórházban végzik a maguk feladatait, ám az itteni kezelést is beiktatják.

– Mennyire a Vészhelyzet film szerint történik a sürgősségin az érkezés, a besorolás?

– Van egy 6 órán belüli járó-, és egy 24 órán belüli fekvőbeteg-ellátó rendszerünk. Utóbbiban van 9 ágyas fektetőnk, 3 ágyas intenzívünk, 4 ágyas toxikológiánk, és ez a rész jól közelít a filmen látottakhoz. S hogy mire képes az osztályunk? Évente 42 ezer beteget látunk el, tehát naponta több mint százat. A traumás panaszok az esetek harmadát adják, többségben krónikus betegség fellángolásával, nagy fájdalmat okozó problémákkal foglalkozunk.

– Mi a jövője az ellátási formának?

– A világon mindenütt csökkennek a kórházi ágyszámok, és egyre több a sürgősségi vizit.

– Életveszélyes helyzeteket hárít el nap mint nap. Hogy lehet ebből kikapcsolni?

– Motiválnak a sikeres akciók. Otthon pedig zenével lazítok, hegedülök, gitározom, egyedül vagy a fiaimmal.

Liverpooli tapasztalatokat is szerzett

Dr. Kanizsai Péter László 1968-ban született Pécsen. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, a POTE-n diplomázott általános orvosként. Aneszteziológia-intenzív terápia, oxiológia-sürgősségi orvostan szakvizsgákat tett. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetben kezdte a munkát, majd nyolc évet Angliában, ebből hármat Liverpoolban dolgozott. 2010 óta itthon, a sürgősségi ellátásban ténykedik, 6 évig volt a SOTE, 2019-től a PTE Sürgősségi Osztályának vezetője. Három fia van, Péter (26) tanárnak készül, Dániel (24) orvosnak, András 11 esztendős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!