körkép

2020.11.18. 07:00

Lehetőséget lát a járványban a pécsi polgármester

Az egy hete életbe lépett rendkívüli jogrend során bizonyos kérdésekben önállóan dönthetnek a polgármesterek. Péterffy Attila első döntése a kötelező maszkviselet kiterjesztése volt a pécsi közterületekre (néhány park és a Mecsek kivételével) – ami erősen megosztotta a pécsieket. Ezúttal arról érdeklődtünk az önkormányzatnál, hogy a közeljövőben milyen további intézkedéseket kíván foganatosítani a városvezető.

HLB

Az ismét kihirdettet járványügyi veszélyhelyzet idejére a kormány a városvezetőkre bízta például a közgyűlési döntések többségét, bár Pécsen Péterffy Attila online konzultáció keretében hallgatja meg – legutóbb éppen a tegnapi nap folyamán – a képviselő-testület tagjainak álláspontját, s a többség véleményét figyelembe véve hoz intézkedéseket. (Ezért is döntött úgy – talán kénytelen-kelletlen –, hogy a pécsi Lipics Zsolt legyen a Pécsi Nemzeti Színház új igazgatója a budapesti jelöltek ellenében.)

Mint mostani megkeresésünkre megtudtuk, a városvezető a jelenlegi járványhelyzet közepette az egészségügyi és szociális intézmények munkatársainak védelmét a tesztelések számának emelésével szeretné növelni. A városvezetés várja azt a kormányrendeletet, amely tisztázza, hogy miként fogják végrehajtani a bölcsődék és óvodák dolgozóinak tesztelését.

Az önkormányzat természetesen vizsgálja azt is, hogy miként tud segíteni az egészségügyben dolgozó szakembereknek a járvány elleni védekezés során. Az érintettek már ingyenesen vehetik igénybe a közösségi közlekedést, és igény esetén a Tüke Busz különjáratot is tud indítani számukra.

Kiderült, hogy Péterffy további korlátozásokról vagy lezárásról csak a fertőzöttek és a karanténba kerülők adatainak ismeretében fog döntést hozni, a város több civil szervezettel együttműködve segít a karanténba kerülő pécsi családokon. Az önkormányzat a napi ellátásban részt vevőket, illetve a munkájukat végző pécsieket segítő intézkedéseket tervez, ezekről folyamatosan konzultál szakértőkkel.

A jelenlegi és a jövőbeni beruházásokat illetően azonban úgy tűnik, hogy nem talál nehézséget az önkormányzat.

– A rendkívüli jogrendet a pécsi önkormányzat eddig sem korlátként, hanem lehetőségként értékelte – közölték munkatársunkkal. A járvány tavaszi, első hulláma alatt több EU-s pályázatot is újraterveztek annak érdekében, hogy a támogatások felhasználása a lehető leghatékonyabb legyen.

A városvezetés azt szeretné, hogy a következő hetekben újabb fejlesztések kezdődhetnének uniós forrásokból, amelyek biztosíthatják a pécsi építőipar fennmaradását a járvány második hulláma idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!