döntöttek

2020.11.01. 07:00

Megtiltják a cigizést a komlói parkban

Jövő hétfőtől tilos rágyújtani a komlói KRESZ Park, illetve az Arborétum területén – a szigorításról legutóbbi ülésén döntött a képviselő-testület.

Wald Kata

Mint arról korábban beszámoltunk, a szigorítás a városházára befutó panaszok sokasága miatt vált szükségessé – az érintett területeken sportolók, vagy a szabadidejüket a friss levegőn eltölteni szándékozók közül többen is kifogásolták, hogy a szabadban is a cigarettafüstöt kell szívniuk, mert a dohányosok nincsenek rájuk tekintettel.

Az önkormányzat több mint egy hónap felkészülési időt hagyott, az új rendelkezés november 2-án lép életbe. Eszerint tehát jövő hétfőtől tilos lesz dohányozni, elektronikus cigarettát vagy dohányzást imitáló elektronikus eszközt használni a KRESZ Parkban és a futópályán, továbbá a felette lévő sportpályán, valamint az ezekhez kapcsolódó parkolók és a futópályát közvetlenül érintő járdaszakasz területén. Mint ismeretes, a komlói Arborétumban található a Díszpolgárok Sétánya, a Kincses Park Játszótér, egy közkedvelt kutyafuttató és számos olyan terület, ahol családi programok is megvalósíthatók – mindezek indokolttá tették ennek a területnek is a nemdohányzóvá minősítését.

A szabály betartását ellenőrzik

Az általános tilalmakat a nemdohányzók védelméről szóló törvény szabályozza. Eszerint tilos a dohányzás – többek között – a közterületi játszótereken, azok öt méteres körzetében. A futó- és sportpályák, illetve az Arborétum egyéb részei viszont nem tekinthetők játszótérnek – ezért vált szükségessé a helyi rendelet megalkotása, a lakossági igényekre reagálva. A tiltást jelző táblák kihelyezésének előkészületei zajlanak, hétfőre kikerülnek az érintett területre. A szabályok betartását a közterület-felügyelők ellenőrzik – a törvény szerint a kiszabható helyszíni bírság maximuma 30 ezer forint, ám az önkormányzat bízik abban, hogy az új előírást tiszteletben tartja mindenki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!