komló

2020.11.14. 14:21

Új nevet kap jövő évtől a Gorkij utca

Mint ismeretes, nem felel meg a közterületek névhasználatával kapcsolatos követelményeknek a Gorkij utca, szükséges a névváltoztatás.

W. K.

A vonatkozó törvény szerint ugyanis közterület, illetve közintézmény nem viselhet olyan nevet, amely a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.

A helyi döntés szerint 2021. január 5-étől Kiss József komlói lokálpatrióta, író, költő, kutató, helytörténész, jeles közéleti személyiség nevét kapja a mostani Gorkij utca. Tekintettel arra, hogy az érintett közterületet övező utcák mind magyar írókról és költőkről lettek elnevezve, a város által javaslattételre felkért Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület ötletei az irodalmi sor folytatására is törekedve a következők voltak: Kiss József utca, Alkotók utca, Írók utca, Dávidföldi út (utca).

Az egyesület minősített javaslata a Kiss József utcanév volt, a jeles közéleti személyiség helyi kötődésére tekintettel.

A komlói önkormányzat tájékoztatása szerint a Gorkij utcában élők lakcímkártyáinak cseréje térítésmentesen, kérelem benyújtása nélkül történik. A cég a megváltozott székhelyének/telephelyének címét a változás bekövetkezését követő 180 napon belül köteles bejelenteni a cégbíróságnak, illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül.

Az önkormányzat a módosításról szóló döntéséről hivatalból tájékoztatja a településen működő közszolgáltatókat, szolgáltatókat, a Komlón fiókkal rendelkező pénzintézeteket, és a Magyar Posta Zrt.-t is, hogy a küldemények kézbesítése is fennakadás nélkül történjen.

Az ingatlanok adatváltozásait a Központi Címregiszterben (KCR) az önkormányzat átvezeti, ez a földhivatali nyilvántartásban is automatikusan módosításra kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!