gazdaságvédelmi intézkedések

2020.12.19. 20:00

Péterffy kritizálja Orbán terveit, de elvárja a segítséget

Péterffy Attila, Pécs polgármestere a mai napon a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) társelnökeként egyeztetett Orbán Viktorral. A miniszterelnök a megbeszélést követően ismertette a kormány által útjára indított gazdaságvédelmi akcióterv újabb részleteit, amit azonban a pécsi városvezető utóbb erős kritikával illetett. Úgy tűnik, hogy Péterffy az ellenzéki vezetésű – azaz nem kormánypárti – városok „szószólójaként” igyekszik tetszelegni, mondván, hogy a hivatalos bejelentést megelőzően csak ő fogalmazott meg határozott kritikát az intézkedéséket illetően.

A mai nap folyamán a MJVSZ vezetősége a gazdaságvédelmi intézkedések újabb részleteinek bejelentése előtt tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány több tagjával a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről.

Az egyeztetésen a szövetség társelnökeként részt vett Péterffy Attila pécsi polgármester is, csakúgy, mint Szita Károly elnök, Kaposvár polgármestere, Szalay Ferenc ügyvezető alelnök, Szolnok polgármestere, Kósa Lajos tiszteletbeli elnök, valamint a kormány részéről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Péterffy Attila a megbeszélést és az új intézkedések hivatalos bejelentését követően úgy nyilatkozott, hogy „a gazdaságvédelminek nevezett, de valójában az önkormányzatokat bizonytalanságba taszító, nyíltan politikai célú rendelkezéssel szemben valójában csak én fogalmaztam meg határozott kritikát. Az ellenzéki vezetésű városok és a pécsiek védelme érdekében elmondtam, hogy a kormány ezzel a döntéssel az önkormányzatok kárára éppen azt a kis- és középvállalkozói kört támogatja, amely döntő többségében nem tervezi a bezárást a járvány miatt”.

Szerinte „a szombati diktátum célja egyértelmű. A kormány a járványügyi védekezés költségeit már eddig is erejükön felül vállaló önkormányzatokat a pandémiára hivatkozva megfosztja a helyi iparűzési adóbevételük jelentős részétől, amivel még kiszolgáltatottabb helyzetbe taszítja őket. A kormányfő tájékoztatása alapján az államtól kaphatnak ugyan kompenzációt a vidéki városok, de ennek mértéke kizárólag a kormány politikai szándékától függ, így ez teljességgel kiszámíthatatlan és elfogadhatatlan” – fogalmazott.

Érdekes, hogy a szervezet (társ)elnöke, Szita Károly teljesen másként látja és értelmezi a bejelentést. Szerinte a kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét. A kaposvári politikus elmondta, hogy a cél elérése érdekében a hazai nagyvárosok járványügyi költségvetést készítenek 2021-re, vagyis mindent annak rendelnek alá, hogy a családok biztonsága erősödjön.

Ezt lapunk munkatársának érdeklődésére pár nappal korábban a pécsi önkormányzat is megerősítette. Mint közölték, a jövő évi büdzsé célja a gazdaság újraindításának segítése, amelynek megoldását a járvány utáni gazdasági újranyitás jelentheti.

Tehát: Péterffy kritizálja a gazdaságvédelmi intézkedéseket, diktátumnak nevezi, de elvárja, hogy a kormány kompenzálja az elmaradó bevételeket... Hogy is van ez?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!