Munkában a futárok

2020.12.31. 07:00

Van, ahol még ma is vesznek fel ételrendelést

A házi kosztnál sokak szerint nincs finomabb, ugyanakkor évek óta egyre megszokottabb, hogy a családok a közeli étteremből rendelik meg az ünnepi menüt.

Rajnai-Zsíros Krisztina

November elejétől zárva tartanak az éttermek, azonban sok vendéglátóhely alkalmazkodott az új körülményekhez, és kiszállítják a finomságokat. Bőséges hidegtálakat, sültes tálakat, vagy akár egytálételeket is rendelhettek az ünnepi vacsorához azok, akik nem szerették volna a konyhában robotolva tölteni az év utolsó napját. Egy átlagos család körülbelül 12-15 ezer forintból tudott bőséges tálat rendelni, szilveszterre és az újév első napjára is.

Lencsegulyás, korhelyleves és malacsült

– főként ezekkel a hagyományos szilveszteri ételekkel készültek ajánlatukban a baranyai éttermek az év utolsó napjára, de sok helyen készültek egyéb finomságokkal is a vendégeik számára. A karácsonyhoz hasonlóan nagyon sokan rendelik házhoz a szilveszteri vacsorát is. Annak is érdemes körülnézni, aki eddig nem gondolkodott ilyen megoldásban, hiszen van olyan étterem, ahol még ma is vesznek fel rendelést, de több helyen már ezen a napon csak a sütés-főzéssel, és a kiszállítással foglalkoznak. Aki pedig személyesen vinné el a megrendelt menüjét, annak sincs akadálya, az éttermek kiemelten figyelnek most is a biztonságra. Egyébként sem jellemző másként, de most külön hangsúlyozzák több helyen, hogy a csomagolásról maga az étterem gondoskodik, tehát nem kell éthordót vinni a ételeknek.

Az ünnepi menü éttermi rendelése egyre jellemzőbb hazánkban

és nem csak a felgyorsult életvitelű nagyvárosokban, hanem a vidéki kisvárosokban, falvakban is, ugyanis ennek köszönhetően a család valóban együtt tudja tölteni az ünnepet, senki sem záródik ki a közös beszélgetésekből amiatt, mert épp az ebédet, vagy a vacsorát készíti.

A szárnyast és a halat jobb kerülni ezekben a napokban

Talán egyik ünnephez sem fűződik annyi babona, mint a szilveszteri és az újévi menühöz. Mi magyarok leginkább a malactól és a lencsétől várjuk a szerencsés, javakban gazdag újévet. A malac az orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és a szerencsét is kifordítja a földből. A lencse apró és sok szeme gazdagságot, bőséget jelent. Aki ilyen ételt eszik, az nem fog pénzben szűkölködni a következő évben. Emellett a réteshez is a boldogságot kötjük, a hagyomány szerint úgy nyúlik majd el a boldogságunk, mint a rétes tésztája, ha ilyen étellel zárjuk az óévet. Vannak olyan fogások, amiket viszont nagyon ajánlatos elkerülni: a hallal elúszhat a szerencsénk, a szárnyas viszont maga mögé kaparja azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!