arckép

2021.01.23. 12:30

A botanikus kert feladata a nevelés is Wirth Tamás szerint

Augusztus óta vezeti a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjét Wirth Tamás. Ennek apropóján biodiverzitásról, a klímaváltozás hatásairól, az őshonos növényfajok szerepéről beszélgettünk vele.

Tóth Viktória

– Miért vette át a Botanikus Kert irányítását?

– A korábbi vezető, Babayné Boronkai Erzsébet nyugdíjba vonulása után Pap László lett a megbízott kertvezető, ám ő nem tudta tovább vállalni ezt a munkát, ezért pályázatot írtak ki. Azért is volt szimpatikus számomra a kertvezetés, mert 2008 óta folyamatos a kötődésem az egyetem botanikus kertjéhez. Az itt dolgozó kollégáknak többször is segítettem, főként növényhatározásban, s ők is mindig a rendelkezésemre álltak. Úgy gondolom, nagy potenciál lesz a kertben az elkövetkezendő évtizedekben.

– Milyen tekintetben?

– Egyrészt a klímaváltozás hatásai miatt, illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy nagyon sok olyan növényfaj jut be az országba, amely hazánkban nem őshonos. Sok olyan növényhez is könnyen hozzájuthatunk a dísznövény-kereskedelem révén, amelyek a jövőben valamilyen problémát okozhatnak majd, inváziós fajjá válhatnak. Ezek az inváziós növények az őshonos növényfajokat kiszorítják az élőhelyükről, mert nincsenek természetes ellenségeik, kórokozóik, nem fogyasztja őket semmi. Úgy gondolom, hogy a botanikus kerteknek a fő feladatuk a biodiverzitás megőrzése mellett a társadalmi nevelés, oktatás. Az emberek látásmódját kell megváltoztatni, megértetni velük azt, hogy az adott területen őshonos növényeket részesítsék előnyben.

– Milyen növényekkel tegyük családiasabbá otthonunkat?

– Azt javaslom, hogy olyan növényeket válogassunk össze saját magunk számára, amelyek gyönyörködtetnek, ám nem okoznak majd problémát a következő generáció számára.

– Mit szeretne megvalósítani a kertben?

– Szeretném, ha a Botanikus Kert megőrizné a mostani jellegét. Fontos, hogy minél több növényt tudjunk itt bemutatni, akár az arborétumban, akár az üvegházakban. Tervem, hogy bevonjuk a lakosságot is a fenntartható és a hazai biodiverzitást nem veszélyeztető kertkultúra meghonosításába, a gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan elvet követve.

– Mi a kedvence?

– Az arborétumban található egy mediterrán sziklakert, mely a ’80-as évek végén épült, ez egy számomra igen kedves pontja a kertnek.

A város flórájával foglalkozott

Wirth Tamás 1989-ben született Nagyatádon, ám gyermekkora óta Pécsett él. A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában érettségizett, majd a PTE Természettudományi Karán szerzett biológus végzettséget. Doktori kinevezése folyamatban van. Dolgozott a Biokom Nkft.-nél, a zöldfelület-fenntartásnál 2015–2018 között, valamint Pécs közigazgatási területének növényzetével, flóratérképezésével is foglalkozott. Tavaly augusztus elseje óta a Botanikus Kert kertvezetője. Felesége szintén biológus, az Egészségtudományi Kar szakoktatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!