ajjaj

2021.01.21. 20:00

Adományokból vonulnának a homoszexuálisok a pécsi felvonuláson

Eredetileg tavaly május 16-án vonultak volna fel a homoszexuálisok Pécs belvárosában, a szervezők azonban már márciusban bejelentették, felfüggesztik a szervezést a koronavírus-járvány miatt – írja a Pécsi Újság.hu.

M. B. (Forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: Ciro Fusco

Akkor azt írták, „vészforgatókönyv megalkotásán dolgoznak, folyamatosan tájékozódnak szakértő és tanácsadó munkatársaiktól, s az új időponttal kapcsolatban mindenkit idejében tájékoztatnak.” Ebből tavaly már semmi nem lett, „a világban történő helyzetre reagálva” fújták le a rendezvényt. Hozzátették azt is, 2021-ben Pécsett is megszervezik a felvonulást, azaz tervükről továbbra sem tettek le. A járvány miatt tavaly azt az aláírásgyűjtést is felfüggesztették, amelyekkel azt szerették volna kikényszeríteni, hogy Pécs balliberális városvezetése tartson közmeghallgatást a homoszexuális felvonulás ügyében.

A lap cikke emlékeztet, hogy Kővári János, a KDNPÖPE frakcióvezetője kezdeményezésére elindult aláírásgyűjtés papíralapú íveken zajlott, s rövid idő alatt több ezren csatlakoztak hozzá. Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint legkevesebb hatezer aláírásra van szükség a közmeghallgatás kitűzéséhez. A világhálón ugyanakkor továbbra is aláírható maradt a homoszexuálisok felvonulása elleni tiltakozó petíció, amelyet eddig már több mint tíz és félezren írtak alá.

A jelek szerint a szervezők és támogatóik valóban nem tettek le tervükről, s szándékukban áll megszervezni idén a felvonulást. Erre utal, hogy vidéki szervezetek és programok támogatására hirdetett adománygyűjtést a Budapest Pride, amivel „a vidéken élő szexuális kisebbségek láthatóságát és önelfogadását” szeretnék segíteni. A szervezet hétszázezer forint összegyűjtését tűzte ki célul, ami össze is gyűlt.

A pénzt pályázati úton osztják szét a vidéki szervezetek és önszerveződő csoportok között, hogy ők is csatlakozni tudjanak a 2021-es fesztiválhoz. Az említett adományon felül befolyt összeget pedig a Pécsi Pride szervezői kapják kézhez, hogy idén megvalósulhasson a pécsi homoszexuális felvonulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!