nomen est omen?

2021.01.17. 07:00

Egyre több a ritka utónév, népszerű a Brendon, a Noel és a Seherezádé is

A leendő szülők a kisbaba megszületése előtt gyakran hetekig keresgélnek az utónevek között. Van is mit böngészniük, a magyar keresztnevek, anyakönyvezhető utónevek száma ugyanis minden évben gyarapodik.

T. V.

Az utónévlista jelenleg több mint négyezer keresztnevet tartalmaz, azonban van, aki ebből sem tud választani, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez havonta átlagosan 30-40 kérelem érkezik.

Egyes szülők szándékosan különleges csengésű nevet szeretnének, míg mások kizárólag ősi magyar nevet – például Bulcsú, Előd vagy Emőke – tudnak elképzelni a születendő babájuknak. Sokan tartják még azt a szokást is, hogy ha a családba kisfiú érkezik, az édesapa keresztnevét örökli meg, ha kislány, akkor az édesanyáét. Többen nevezik el a babát sztárok, vagy éppen aktuális sorozatbeli karakterek után, például Seherezádénak, Hürremnek vagy Zejnepnek is lehet hívni egy magyar babát. Olyan szülők is vannak, akik egy külföldi név magyarosított verziója mellett döntenek, ilyen név például – szigorúan magyarosított helyesírással – a Dzsúlió, Frederíkó, Kasszandra vagy Méri.

Emellett manapság az is jellemző névválasztási szempont, hogy a gyermek külföldön is tudjon érvényesülni, így a könnyen érthető és kimondható nevek – például Dániel, Bella, Péter – mellett is sokan döntenek.

– A Brendon név mellett döntöttünk a férjemmel, mert ez illett a vezetéknevünkhöz is, és ha esetleg felnőttként külföldön képzeli el a jövőjét, ezt ott is érteni fogják – fogalmazott egy általunk megkérdezett, pécsi édesanya.

Sok Bence és Hanna született tavaly

Ha valaki a népszerű nevek közül szeretne választani, érdemes megkeresnie a Belügyminisztérium honlapján elérhető statisztikákat. Ha a 100 leg­gyakrabban választott utónév (az előző évben született gyermekek körében) listáját böngésszük, láthatjuk, hogy az elmúlt évben a legtöbb kisfiút Bencének nevezték el, de dobogós a Máté és a Levente is. A lányok között a legnépszerűbb a Hanna volt, de az Anna és a Zoé neveket is sok szülő választotta gyermekének.

Kérelmezni kell a különleges neveket

Ha valaki olyan keresztnevet szeretne adni gyermekének, amelyik nem szerepel az utónevek listájában, akkor ezt a nevet a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán kell kérvényeznie a kormany.hu oldalról letölthető formanyomtatványon. Ezután az államtitkárság továbbítja a kérvényt az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez, ahol egy bizottság jogszabályok és egy saját szempontrendszer szerint mérlegel a nevek elbírálásakor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!