PTE

2021.01.17. 08:11

Halad a fenntartóváltás felé a PTE

Újabb levelet írt Miseta Attila rektor és Decsi István kancellár a PTE modellváltásával kapcsolatban. A tegnap közzétett dokumentum szerint január végéig megszülethet a Szenátus döntése.

Amint arról nemrég beszámoltunk, javában tartanak az egyeztetések a felek között a Pécsi Tudományegyetem modellváltását illetően, amelynek értelmében az egyetem fenntartói feladatait az állam helyett egy közfeladatot ellátó közérdekű alapítvány venné át. Miseta Attila rektor és Decsi István kancellár újabb levélben tájékoztatta az egyetem oktatóit, hallgatóit és munkatársait a legutóbbi fejleményekről.

„Amint arról az Innovációs és Technológiai Minisztérium is hírt adott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2021. január 12-én a négy orvos- és egészségtudományi képzést folytató egyetem vezetőivel egyeztetett a modellváltás lehetőségéről. A héten több alkalommal került sor egyetemi felső vezetői szinten egyeztető megbeszélésekre az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselőivel, amely során a vezetőknek lehetőségük nyílt megismerni a modellváltásban rejlő lehetőségeket és a folyamat operatív megvalósítási rendjét.

Az új fenntartói rendszer csak akkor lép életbe, ha az orvos- és egészségtudományi képzést folytató egyetemek, így a Pécsi Tudományegyetem is ezt kifejezetten kéri.

2021. január 14-én kibővített Dékánok Tanácsa keretében ismertettük a rendelkezésre álló információkat és a fenntartó által javasolt forgatókönyvet a kari vezetőkkel, a Klinikai Központ elnökével, a Szentágothai János Kutatóközpont elnökével, valamint az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökével. A fórumon kérdések megfogalmazására is mód nyílt, majd a testület egyhangú döntést hozott arról, hogy az egyeztető tárgyalásokat a Pécsi Tudományegyetem folytatni kívánja és az Egyetem vezetése törekszik a folyamatban konstruktívan előrehaladni a felsőoktatási intézmény számára kibontakozó előnyök mielőbbi realizálása érdekében. A kormányhatározat előkészítéséhez szükséges szakértői anyagot kidolgoztuk.

A közigazgatási eljárás ütemterve feszített azon intézmények számára, akik a 2021/2022-es tanévet már az új fenntartói rendszer keretében tervezik indítani, tekintettel arra, hogy számos nyitott kérdést kell tisztázni, egyeztető tárgyalást kell lefolytatni, mindeközben figyelembe kell venni a tudományegyetemi sajátosságokat, valamint azt is, hogy az orvos- és egészségtudományi képzést folytató felsőoktatási intézmények az egészségügy szakmai utánpótlásán túl a fekvőbeteg szakellátásért is felelnek.

Az Egyetem vezetése felkérte a kari képviselőket, hogy a saját szervezeti egységeikben haladéktalanul tartsanak tájékoztató fórumokat, a kari vezetők döntése szerint kérjék ki a Kari Tanácsok véleményét a modellváltással kapcsolatosan. A kari fórumok szervezése megkezdődött.

A rendelkezésre álló információk megosztása az érdekképviseleti szervekkel részben már megtörtént, részben az elkövetkezendő hetekben kerül sor tárgyalásokra.

Ugyanígy megtörtént és folyamatos az információk megosztása az Egyetemi Hallgatói Önkormányzattal is.

A modellváltással kapcsolatos döntést a Szenátus fogja meghozni, várhatóan január végéig.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!