újabb átverés Baranyában

2021.01.16. 15:30

Ismét csalók pályáznak a pénzünkre

Vízmérőcserét ígérve, telefonon megadott bankszámlaszámra kérik a pénz átutalását ismeretlen csalók a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. nevében – hívja fel a figyelmet a társaság, fokozott óvatosságra intve ügyfeleit.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

Míg tavaly márciusban nyereményjátékban való részvételt ajánlva próbáltak kicsalni személyes adatokat ismeretlenek a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. ügyfeleitől telefonon, addig idén új módszerrel próbálkoznak.

Csaknem egy évvel ezelőtt arról számoltunk be, hogy egy egymillió forintos fődíjjal kecsegtető nyereményjátékban való részvétel feltételeként baleset-biztosítás megkötését ajánlották a DRV Zrt. nevében telefonáló csalók, amihez a hívott fél személyes adatait kérték. A cég akkor arra figyelmeztetett, hogy a társaság nem foglalkozik biztosításokkal, és soha nem hirdetnek telefonon nyereményjátékot.

Idén másfajta módszerrel próbálnak pénzt kicsalni ismeretlenek a DRV Zrt. nevében. Telefonon keresik fel a felhasználókat, azzal az indokkal, hogy csak akkor tudják lecserélni a vízmérőt, ha az ügyfél a telefonban megadott bankszámlaszámra egy bizonyos összeget átutal.

A cég arra hívja fel a figyelmet, hogy munkatársaik soha nem kérnek telefonon keresztül pénzt, az előre egyeztetett vízmérőcsere költségeinek megtérítéséről minden esetben postai csekket és számlát küldenek.

A DRV Zrt. arra kéri ügyfeleit, hogy ha kétségeik támadnának a gyanús telefonhívások miatt, keressék az ügyfélszolgálatot, vagy értesítsék a céget telefonon vagy e-mailben.

Fogyasztóvédelmi szakemberek is óvatosságra intenek: a gyanús telefonhívásokat mindig kellő körültekintéssel kell fogadni, személyes adatokat ilyen esetben soha ne adjunk meg, és ismeretlen bankszámlaszámra se utaljunk pénzt – hívják fel a figyelmet.

Hamis gázszámlákkal próbálkoznak

Hamis gázszámláról szóló, látszólag az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-től (korábbi nevén NKM Energia) érkező e-mail­ekkel próbálják az ügyfelek banki adatait megszerezni adathalászok – hívja fel a figyelmet félrevezető e-mailek megjelenésére a társaság. Ha a kapott e-mailben szereplő adatok nem pontosak, vagy a levél helyesírási hibákat, online programmal fordított (pl. ékezet nélküli) mondatokat tartalmaz, illetve ha magyartalan, ne adjuk meg személyes vagy banki adatainkat! – hangsúlyozzák. Az MVM Next jelszavakat, személyes adatokat, banki azonosítót soha nem kér e-mailben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!