Koronavírus Baranyában

2021.01.01. 20:00

Kihangosítón szólt a Himnusz éjfélkor

Kihalt utcák, csendes város: ilyen kép tárult azok elé, akik végigsétáltak 2020. december 31-én kora este Pécs belvárosában. Semmi nem utalt arra, hogy szilveszter éjszaka közeleg.

Zsigmond József

Az életünket a tavalyi évben megváltoztatta a koronavírus. Maszkot viseltünk az utcán, boltokban, zárt terekben, kijárási korlátozásokat vezettek be, vásárlási idősáv lépett életbe, bezártak a mozik, színházak, szórakozó- és vendéglátóhelyek. A szigorú intézkedések szilveszterkor is érvényben maradtak.

A többség otthon családi, szűk baráti körben tartotta a szilvesztert. Azért érdekesség így is történt. Éjfélkor a Himnusz törte meg a csendet a pécsi Móricz Zsigmond téren. Az egyik társasház emeletéről szólt, melyet sokan az erkélyen, gangon hallgattak, illetve énekeltek. A Himnusz után a Nélküled című dal zendült fel, majd hangosan köszöntötték a pécsieket, boldog új évet kívántak nekik, vastaps kíséretében, utána kezdődött a házi tűzijáték, ami más városrészekben, településeken is volt.

 

Éjfél után, másfél órával világra jött az első baranyai kisbaba. A Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika ügyeletese lapunknak elmondta, hogy a kislány 2660 grammal született, természetes úton. Az anyuka kérésére több információt az első baranyai újszülöttről nem közölhetett a kórház. Egy másik szülés is történt a pécsi klinikán a reggeli órákban. Hét óra után egy kisfiú látta meg a napvilágot.

Január elsején a Biokom munkatársai örülhettek a legjobban. A korábbi években több tonna szemetet, üvegpoharakat, tányérokat, pezsgősüvegeket kellett összeszedniük a Széchenyi téren a szilveszteri utcabál után, most alig akadt dolguk. Remélhetőleg az idei év számos örömöt, boldogságot, szerencsét és nem utolsó sorban egészséget tartogat mindenki számára.

 

 

Koronavírus Baranyában

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik