Siklós

2021.01.19. 14:11

Már készülnek az idei produkcióra a hagyományőrzők

Az idén nagy előadásra készül a több mint tíz éve alakult Siklósi Hagyományőrző Egyesület.

Zs. K.

Fotó: Csucsi Gergely

A szervezet lovas szakosztálya tavaly a nyári ifjúsági összejövetel zárásaként egy háromfelvonásos előadással készült, amelyben a lovasok vágtában álltak a lovon, a lányok kardot forgattak. Az egyórás produkcióban többek között az Aladdin piacos jelenetét is bemutatták, és óriási sikert arattak a jelenlévők körében, ezen kívül az év végén is sok örömet okoztak a gyerekeknek, december 6-án ők vállalták fel azt a szerepet, hogy megpróbálják a lehető leghitelesebb módon megjeleníteni a Mikulást és annak kedves személyzetét, a manókat. Az egyesület az idén is szeretne hasonló meglepetést szerezni a lovas bemutatók kedvelőinek, már most készülnek a produkcióra, melyet szélesebb körben szeretnének előadni.

A fiatalokból álló Siklósi Hagyományőrző Egyesület 2009-ben alakult két szakosztállyal. A lovas szakosztály tagjaival számos rendezvényen találkozhattunk már: a Siklósi Várfesztivál, és a Szentlőrinci Gazdanapok, valamint a Festetics Vágta rendszeres résztvevői, de emellett is több hagyományőrző programra hívják őket.

– Egy másik helyi egyesületből váltunk ki, mert már akkor is olyan látványos produkciót szerettünk volna nyújtani, amivel el tudjuk kápráztatni a közönséget – mondta Puskás Zoltán. Alapvetően háromféle előadáson dolgoztak: egy lovas karüsszelen, egy huszárbemutatón, és egy trükklovas bemutatón. Utóbbival évekkel ezelőtt bejárták az egész országot, sőt ennek köszönhetően 2014-ben két tagjukkal Kínába is eljutottak.

– A mai napig igyekszünk arra törekedni, hogy minőségi produkciót adjunk, illetve nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlás nevelésére, valamint a klasszikus lókiképzés területén is próbálunk maradandót alkotni. Olyan lovasokat szeretnénk képezni, akik a gyakorlatban is megállják a helyüket ebben a szakmában – fogalmazott az egyesület elnöke. Jelenleg 12 taggal rendelkeznek, többen is lehetnének, ám akkor kevesebb idő jutna egy ember oktatására.

Az egyesület az elmúlt években több pályázatot is nyert, amelynek köszönhetően többek között díjlovas nyergeket, egy 100 négyzetméteres rendezvénysátrat, huszárruhákat és huszártiszti kantárokat nyertek, és jelenleg is van beadott pályázatuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!