körkép

2021.01.17. 20:00

Más rendben folynak a szakrendelések is

Közel egy éve van jelen az életünkben a koronavírus-fertőzés, s ennek egészségügyi, társadalmi, gazdasági hatásai. A helyzet egyik hozadéka, hogy a kórházakban is változott a betegfogadás és szakrendelések menete. Ám sokan nem tudják, hogy ez pontosan mit jelent.

Tóth Viktória

Fotó: Huszár Márk

Az egészségügyet nagyon leterheli a koronavírusos betegek kezelése. A fertőzöttek számával kapcsolatos hivatalos adatok alapján jelenleg többen gyógyulnak meg, mint amennyien elkapják a fertőzést, vagyis a járvány második hullámát sikerült megfékezni, ám feladat most is van bőven.

Az elmúlt időszakban több olvasónk is megkereste lapunkat azzal kapcsolatban, nem tudják jelenleg, hogy miként zajlanak a szakrendelések a koronavírus-fertőzéssel nem érintett páciensek esetében. Olvasóinknak segíteni szeretnénk a tájékozódásban, így megkérdeztük a Pécsi Tudományegyetemtől, hogy az érvényben lévő, szabályozásokkal tarkított helyzetben vannak-e szakrendelések vagy csak akut/sürgős esetben fogadják a pácienseket intézményeikben.

– A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központban az Emberi Erőforrások Miniszterének utasítása szerint 2020. november 10-től azoknak a betegeknek az ellátása, akiknek az állapota nem igényel sürgősségi beavatkozást, átütemezésre került. Erről a betegeinket tájékoztattuk. A jelenlegi helyzetben az akut, sürgősségi esetek mellett ellátják azokat a betegeket is, akik az egészségügyi ellátás hiányában súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvednének, elvégezzük többek között az onkológiai és transzplantációs eljárások teljes körét, biztosítjuk a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat – kaptuk az információt az egyetemtől.

Emellett azzal kapcsolatban is tájékoztatták lapunkat, hogy jelenleg a betegek szakrendeléseiket csak előzetes telefonon történt konzultációt követően kereshetik fel. A személyes megjelenésre csak abban az esetben van lehetőség, ha a szakorvos úgy ítéli meg, hogy a beteg ellátása a telefonos konzultáció során nem biztosítható, és ekkor a beteget előjegyzi egy megbeszélt időpontra.

Az óvintézkedések betartása kötelező

A maszkviseléshez, távolságtartáshoz az utóbbi hónapokban már hozzászoktunk, ám az egészségügyi intézményekben további védelmi intézkedésekre is szükség lehet. A PTE-től azt is megkérdeztük, hogy a fertőzés terjedésének mérséklésére tekintettel milyen szabályokat kell jelenleg betartaniuk azoknak a pácienseknek akik szakrendelésre, konzultációra érkeznek az intézményekbe.

– A jogszabályi előírásnak megfelelően az egészségügyi intézmények területén, így a PTE Klinikai Központ teljes területén is kötelező a helyesen viselt maszk használata. A szakrendelésre érkezéskor testhőmérséklet mérése, járványügyi nyilatkozat kitöltése és kézfertőtlenítés történik – tudtuk meg tőlük. – A várótermekben kötelező a 1,5 méteres távolságtartás, és a Biztonsági Szolgálat munkatársai gondoskodnak a járványügyi szabályok betartásának ellenőrzéséről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!